Οne and a half month
English
Mixed
Certificate: Certificate of Education
Training program language: English
Duration of the course: 50 hours
Training method: Mixed
Scientific Coordinator of the training program is Ms. Eleni Miliou, Professor of the Department of Animal Production Science of the Agricultural University of Athens.
The program is addressed to
Graduates of Schools of Natural Sciences such as, for example: graduates holding a degree in Marine Science, Oceanography, Animal Sciences, Biosciences, Biotechnology, Biology, Biochemistry, and other Applied Sciences, Veterinary Sciences, high school teachers in Natural Sciences, as well as other individuals interested in the subject.
Learning objectives:
Upon completion of this course, participants will have understood the importance of chemical composition for both fish welfare and consumer nutrition and will have been taught the commonly used methods for its analysis. They will be informed about the importance of labeling and ensuring compliance with food safety regulations and consumer information.
A. Knowledge:
B. Skills
C. Abilities
Scientific Team:
Scientific Manager of the program is Ms. Eleni Miliou Professor, Department of Animal Production Science, Agricultural University of Athens
The training program is delivered by members of the AUA academic staff of the and external collaborators:
Eleni Miliou, Professor, Department of Animal Production Science, Agricultural University of Athens
Emmanouil Malandrakis Assistant Professor, Department of Animal Production Science, Agricultural University of Athens
Evanthia Chatzoglou, Scientific Associate AUA
Trainee obligations / Training Certificate
To successfully complete the program, participants must:
After the successful completion of the program, the participants are awarded a Certificate of Education, which is issued (in English) by the Center of Continuing Education and Lifelong Learning (CCELL) of AUA.
Participants who attended but did not complete the entire program may be provided with a Certificate of Attendance
Participation fee / Discount policy
The cost of participating in the program is 150 euros and must be paid before the start of the program in order to secure participation in the program.
Discount Policy:
Interested parties deposit the above amount into the following account, in which the beneficiary is the AUA Special Research Funds Account (E.L.K.E.), necessarily stating their name and the ELKE code of the project: (Code 80213)
National Bank in the account with IBAN GR 2801100400000004001883448
The proof of deposit is attached to the submitted application electronically on the website of the Center of Continuing Education and Lifelong Learning (CCELL) of the Agricultural University of Athens (AUA)
Γλώσσα προγράμματος: Αγγλική
Διάρκεια: 50 ώρες
Μέθοδος Εκπαίδευσης: Μικτή
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι η κ. Ελένη Μήλιου Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Σχολών Θετικών Επιστημών όπως ενδεικτικά: απόφοιτοι με πτυχίο Επιστημών της Θάλασσας, Ωκεανογραφία, Επιστημών των Ζώων, Βιοεπιστήμες, Βιοτεχνολογία, Βιολογία, Βιοχημεία και άλλες Εφαρμοσμένες Επιστήμες, Κτηνιατρικές Επιστήμες, καθηγητές σχολείων στις φυσικές επιστήμες καθώς και λοιποί ενδιαφερόμενοι για το αντικείμενο.
Εκπαιδευτικοί – μαθησιακοί στόχοι προγράμματος:
Μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου, οι συμμετέχοντες θα έχουν κατανοήσει τη σημασία της χημικής σύστασης τόσο για την ευζωία των ιχθύων όσο και για τη διατροφή των καταναλωτών και θα έχουν διδαχτεί τις κοινώς χρησιμοποιούμενες μεθόδους για την ανάλυση της. Θα είναι ενήμεροι για τη σημασία της σήμανσης και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς ασφαλείας τροφίμων και ενημέρωσης του καταναλωτή.
Α. Γνώσεις:
Β. Δεξιότητες
Γ. Ικανότητες
Επιστημονική ομάδα:
Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κα Ελένη Μήλιου Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στο πρόγραμμα διδάσκουν μέλη ΔΕΠ του ΓΠΑ και εξωτερικοί συνεργάτες:
Ελένη Μήλιου, Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εμμανουήλ Μαλανδράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευανθία Χατζόγλου, Βιολόγος (PhD) Επιστημονικός Συνεργάτης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται στα Αγγλικά, από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ.
Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Κόστος Συμμετοχής / Εκπτωτική Πολιτική
Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 150 ευρώ και πρέπει να καταβληθεί πριν την έναρξη του προγράμματος προκειμένου να κατοχυρωθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Εκπτωτική Πολιτική:
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες καταθέτουν το ανωτέρω ποσό στον παρακάτω λογαριασμό, στον οποίο δικαιούχος είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του ΓΠΑ, αναφέροντας απαραίτητα το όνομά τους και τον κωδικό ΕΛΚΕ του έργου: (Κωδικός 80213)
Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό με IBAN GR 2801100400000004001883448
Το αποδεικτικό κατάθεσης επισυνάπτεται στην αίτηση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ
The Center of Continuing Education and Lifelong Learning (CCELL) of the Agricultural University of Athens (AUA) welcomes you to the educational program entitled “Fish feed and seafood quality control” with a total occupational duration of 50 hours. The program will be conducted in the Laboratory of Applied Hydrobiology of the Department of Animal Science at the Agricultural University of Athens and will be implemented using a blended learning approach, distance learning (Synchronous Education) through the CCELL /AUA E-class platform and in-person (participants’ physical presence is required).
Scientific Manager of the program is Ms. Eleni Miliou Professor of the Department of Animal Science of the Agricultural University of Athens
The current Training Program is implemented within the framework of the action: “External services implementation” of the EU-CONEXUS-RESEARCH FOR SOCIETY (EU-CONEXUS-RFS) program of the European Commission (HORIZON 2020), with the main objective of combining access in advanced research infrastructures and processes, training in how to use them, learning new skills and sharing best practices (job shadowing)
Chemical composition analysis is an important way to assess the nutritional value of fish. These analyzes are necessary to evaluate the quality, nutritional value, energy content, and safety of fish. They provide information for researchers in the fish feed industry and aquaculture, aiding decision-making and ensuring product quality and safety. They contribute to new product development, labeling, and compliance with food safety regulations. Analyzing the chemical composition of fish feeds determines their nutrient composition to ensure the optimal growth of farmed fish. Existing knowledge can contribute to the production of high-quality aquaculture products through the adoption of sustainable practices, promoting improvements in the production process, and protecting the aquatic environment.
Title of teaching unit | Subsection title | Duration in hours | ECVET/ ECTS |
“Fish feed and seafood quality control” | Subsection 1.1: Introduction to Proximate composition analysis for assessing the quality, nutritional value, energy content, product development, and food safety aspects of fish and fish feed | 10,0 | 0,4 |
Subsection 1.2: Determination of moisture content (principle, methodology, data analysis) | 7,5 | 0,3 | |
Subsection 1.3: Determination of ash content (principle, methodology, data analysis) | 4,0 | 0,2 | |
Subsection 1.4: Determination of protein content (principle, methodology, data analysis) | 17,5 | 0,7 | |
Subsection 1.5: Determination of fat content (principle, methodology, data analysis) | 11,0 | 0,4 |
A. Evaluation of trainees
B. Evaluation of Training Programme (trainers, trainees, CCELL)
The evaluation of the training program will be done through a questionnaire completed by trainees. The findings will be used to continue and/or improve the training program.
The training techniques in this training program are designed taking into account the specificities and needs of adults. They have been designed and adapted according to the needs and interests of those employed in the fields of Marine Science, Biosciences, Veterinary Sciences, Food Safety, and Education. Training methods will be employed where participants actively engage in experimental procedures, create working groups for activities that promote critical thinking, and expand knowledge in the subject of study. Participants will be trained with the aim of perceiving the direct correlation between learning and practical application in their workplace. Training will be conducted using the scientific equipment of the Applied Hydrobiology Laboratory of the Agricultural University of Athens, in laboratory rooms of the premises as well as in classrooms of the Department of Animal Science. Additionally, for remote teaching methods, the capabilities of Microsoft Teams software or the CCELL /AUA E-class platform will be utilized.
The current program involves measuring the protein content, total fat, moisture, and ash (solid matter) content of fish and fish feed.
In detail:
Laboratory equipment:
The educational material of the seminar consists of notes describing the theoretical background of the analyses, their purpose and significance, and their applications in the fields of Marine Sciences, Biosciences, Veterinary Sciences, and Food Safety. Additionally, analysis protocols with instructions for equipment use are provided. Supplementary sources of information such as literature, websites, and video presentations are also offered, aiming to expand knowledge on the subject, explore the possibilities of applying the provided knowledge and enhance relevant skills.
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Έλεγχος ποιότητας ιχθυοτροφών και ιχθυηρών», συνολικού χρόνου ενασχόλησης 50 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί στο Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και θα υλοποιηθεί με μικτή μέθοδο διδασκαλίας, εξ αποστάσεως (Σύγχρονη εκπαίδευση) μέσω της πλατφόρμας ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ Ε-class και Διά Ζώσης (απαιτείται η φυσική παρουσία των συμμετεχόντων).
Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Ελένη Μήλιου Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Το παρόν Πρόγραμμα Επιμόρφωσης, υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης: «Υλοποίηση εξωτερικών υπηρεσιών (External services implementation)» του προγράμματος EU-CONEXUS-RESEARCH FOR SOCIETY (EU-CONEXUS-RFS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (HORIZON 2020), με κύριο στόχο τον συνδυασμό της πρόσβαση σε προηγμένες ερευνητικές υποδομές και διαδικασίες, την κατάρτιση στον τρόπο χρήσης τους, την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών (job shadowing).
Η ανάλυση της χημικής σύστασης αποτελεί έναν σημαντικό τρόπο για την αξιολόγηση της διατροφικής αξίας των ιχθύων. Οι αναλύσεις αυτές είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση της ποιότητας, της διατροφικής αξίας, της ενεργειακής περιεκτικότητας, και της ασφάλειας των ιχθυηρών. Παρέχουν πληροφορίες για ερευνητές στη βιομηχανία ιχθυοτροφών και υδατοκαλλιεργειών, βοηθώντας στη λήψη αποφάσεων και εξασφαλίζοντας τη ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, τη σήμανση και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφαλείας τροφίμων και ενημέρωσης του καταναλωτή. Η ανάλυση της χημικής σύστασης των ιχθυοτροφών προσδιορίζει τη σύσταση των θρεπτικών συστατικών τους, ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη ανάπτυξη των εκτρεφόμενων ιχθύων. Η υπάρχουσα γνώση μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, μέσω της υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών, προωθώντας τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος.
Τίτλος διδακτικής ενότητας | Τίτλος υποενότητας | Διάρκεια σε ώρες | ECVET/ ECTS |
«Έλεγχος ποιότητας ιχθυοτροφών και ιχθυηρών» | Υποενότητα 1.1: Εισαγωγή στην ανάλυση χημικής σύστασης για τον έλεγχο της ποιότητας, της διατροφικής αξίας, της ενεργειακής περιεκτικότητας, την ανάπτυξη προϊόντων, την ασφάλεια τροφίμων και την ποιότητα των ιχθύων και των ιχθυοτροφών. | 10,0 | 0,4 |
Υποενότητα 1.2: Καθορισμός περιεχομένου υγρασίας (αρχή της μεθόδου, πειραματική διαδικασία, ανάλυση δεδομένων) | 7,5 | 0,3 | |
Υποενότητα 1.3: Καθορισμός περιεχομένου τέφρας (αρχή της μεθόδου, πειραματική διαδικασία, ανάλυση δεδομένων) | 4,0 | 0,2 | |
Υποενότητα 1.4: Καθορισμός περιεχομένου πρωτεΐνης (αρχή της μεθόδου, πειραματική διαδικασία , ανάλυση δεδομένων) | 17,5 | 0,7 | |
Υποενότητα 1.5: Καθορισμός περιεχομένου λίπους (αρχή της μεθόδου, πειραματική διαδικασία, ανάλυση δεδομένων). | 11,0 | 0,4 |
Α. Αξιολόγηση Εκπαιδευομένων
Β. Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος (εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενοι, ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)
Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει μέσω ερωτηματολογίου που συμπληρώνουν οι εκπαιδευόμενοι. Τα πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση ή/και βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Οι τεχνικές εκπαίδευσης στο παρόν πρόγραμμα επιμόρφωσης είναι σχεδιασμένες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των ενηλίκων. Έχουν σχεδιαστεί και προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των απασχολούμενων στον κλάδο των Θαλάσσιων Επιστήμων, Βιοεπιστημών, Κτηνιατρικών Επιστήμων, Ασφάλειας Τροφίμων και Εκπαίδευσης. Θα χρησιμοποιηθούν μέθοδοι εκπαίδευσης, κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες θα εμπλέκονται ενεργά στις πειραματικές διαδικασίες, θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας για δραστηριότητες που προωθούν την κριτική σκέψη και επεκτείνουν τη γνώση στο αντικείμενο μελέτης. Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν με στόχο την αντίληψη της άμεσης συνάρτηση της μάθησης με την πρακτική εφαρμογή στον εργασιακό τους χώρο. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας τον επιστημονικό εξοπλισμό του Εργαστηρίου Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, στις εργαστηριακές αίθουσες του χώρου καθώς και σε αίθουσες διδασκαλίας του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής. Παράλληλα, για την εξ αποστάσεως μέθοδο διδασκαλίας της θεωρίας, θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του λογισμικού Microsoft teams, ή η πλατφόρμα ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ Ε-class.
Στο παρόν πρόγραμμα πραγματοποιείται μέτρηση της περιεκτικότητας των ιχθύων και ιχθυοτροφών σε πρωτεΐνες, ολικό λίπος, υγρασία και τέφρα (στερεά υλικά).
Αναλυτικά:
Υλικοτεχνικός εξοπλισμός:
Το εκπαιδευτικό υλικό του σεμιναρίου αποτελείται από σημειώσεις, οι οποίες περιγράφουν το θεωρητικό υπόβαθρο των αναλύσεων, τον σκοπό και τη σημασία τους, καθώς και τις εφαρμογές τους στον κλάδο των Θαλασσίων Επιστήμων, Βιοεπιστημών, Κτηνιατρικών Επιστήμων, Ασφάλειας Τροφίμων. Επίσης, παρέχονται πρωτόκολλα αναλύσεων με οδηγίες για τη χρήση του εξοπλισμού. Παράλληλα, προσφέρονται πρόσθετες πηγές πληροφόρησης όπως βιβλιογραφία, ιστοσελίδες και βιντεοπαρουσιάσεις, με σκοπό την επέκταση των γνώσεων σχετικές με το αντικείμενο, τις δυνατότητες εφαρμογής των παρεχόμενων γνώσεων και την ενίσχυση των σχετικών δεξιοτήτων.