Ελληνικά
Εξ’ αποστάσεως (e-learning)
Γλώσσα προγράμματος: Ελληνική
Διάρκεια: 55 διδακτικές ώρες, (2,2 ECVET)
Μέθοδος Εκπαίδευσης: εξ αποστάσεως (e-learning) εξολοκλήρου μέσω ασύγχρονης εκπαίδευσης
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Γεώργιος Κοτσερίδης (Καθηγητής Οινολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών)
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
Εκπαιδευτικοί – μαθησιακοί στόχοι προγράμματος:
Οι σπουδαστές:
Επιστημονική ομάδα:
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Γεώργιος Κοτσερίδης. Καθηγητής Οινολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο πρόγραμμα διδάσκουν επίσης καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπως ο Γιάννης Παρασκευοπουλος, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών οινολόγων που επανδρώνουν τα περισσότερα οινοποιεία της χώρας.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ.
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Τεχνολογία οίνου – Making good wines, διάρκειας 55 διδακτικών ωρών (2,2 ECVET), το οποίο θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως (100% ασύγχρονη εκπαίδευση).
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Γεώργιος Κοτσερίδης, Καθηγητής Οινολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γενικός σκοπός του προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να κατανοήσουν τις βασικές αρχές της επιστήμης της οινολογία, να εξοικειωθούν με την διαχείριση της πρώτης ύλης, δηλαδή το σταφύλι, για την παραγωγή του επιθυμητού τελικού προϊόντος – οίνου και την εκπαίδευση αυτών στις μεθόδους οινοποίησης.
Η κάλυψη του γνωστικού πεδίου της οινολογίας και της τεχνολογίας των οινοποιήσεων έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού εξασφαλίζει την ορθή οινοποιητική πρακτική που θα οδηγήσει στην παραγωγή ποιοτικών οίνων, με τα βέλτιστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει πληροφορίες χρήσιμες σε όλα τα στάδια της παραγωγής του οίνου. Για ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο στην παροχή των σε βάθος και ουσία γνώσεων που χρειάζεται κάθε σύγχρονος επαγγελματίας, ώστε να παράγει υψηλής ποιότητας οίνους, εφαρμόζοντας σύγχρονες και καινοτόμες τεχνικές οινοποίησης.
Τίτλος διδακτικής ενότητας | Τίτλος υποενότητας |
1. Σύσταση της σταφυλής και των επιμέρους συστατικών της | 1.1 Βασικά συστατικά της σταφυλής |
1.2 Βασικά συστατικά των επιμέρους συστατικών της σταφυλής | |
2. Ωρίμανση σταφυλιών
| 2.1 Παράμετροι που επηρεάζουν την ωρίμανση των σταφυλών. |
2.2 Τρόπος εξέλιξης των σακχάρων, των οξέων και της πολυφαινολικής ωριμότητας. | |
3. Τρηγυτός και Μηχανικές κατεργασίες των σταφυλών | 3.1 Τρηγυτός και τη μεταφορά των σταφυλιών στο οινοποιείο |
3.2 Μηχανικές κατεργασίες της σταφυλής | |
4. Θειώδης ανυδρίτης | 4.1 Μορφές του θειώδους ανυδρίτη, ιδιότητές του. Η χημεία του. |
4.2 Τρόποι χρήσης του και η δοσολογία του. | |
5. Διορθώσεις του γλεύκους | 5.1 Αύξηση/μείωση του εν δυνάμει αλκοολικού τίτλου και την αύξηση /μείωση της οξύτητας. Παραδείγματα ελληνικών ποικιλιών και διαχείριση αυτών. |
5.2 Αφομοιώσιμο από τους ζυμομύκητες άζωτο και διόρθωσή του, καθώς και τις άλλες διορθώσεις – παρεμβάσεις πριν και κατά την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης. | |
6. Βιοχημεία της Αλκοολικής ζύμωσης | 6.1 Εμβολιασμός με καλλιέργειες Sacharomycescerevisiae. |
6.2 Εμβολιασμός με μικτές καλλιέργειες και απομόνωση γηγενών ζυμομυκήτων. | |
7. Λευκή οινοποίηση | 7.1 Εφαρμογή πιέσεων στις σταφυλές και θερμοκρασία ζύμωσης. |
7.2 Στελέχη ζυμομυκήτων και επίδρασή τους στο άρωμα. | |
8. Νέες – καινοτόμες μέθοδοι λευκής οινοποίησης | 8.1 Κρυοεκχύλιση. |
8.2 Αξιολόγηση της θολερότητας και προζυμωτική επεξεργασία με το ίζημα. | |
9. Ερυθρή οινοποίηση | 9.1 Μέθοδοι οινοποίησης και εκχύλισης. |
9.2 Προσθήκες οινολογικών προϊόντων. | |
10. Μηλογαλακτική ζύμωση | 10.1 Παράμετροι που την επηρεάζουν και η επίδραση της λυσοζύμης. |
10.2 Εμβολιασμός με επιλεγμένα γαλακτικά βακτήρια. | |
11. Γλυκείς και αφρώδεις οίνοι | 11.1 Μέθοδοι παραγωγής αφρωδών οίνων. |
11.2 Μέθοδοι παραγωγής γλυκών οίνων. |
Εξ αποστάσεως (100% Ασύγχρονη Εκπαίδευση)
Η Αξιολόγηση των εκπαιδευομένων θα γίνεται με Τεστ πολλαπλών απαντήσεων, Τεστ με case study.
Η Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει μέσω ερωτηματολογίου που συμπληρώνουν εκπαιδευόμενοι. Τα πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση ή/και βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού διατίθεται μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης E-class ΚΕΔΙΒΙΜ, συμπεριλαμβανομένου και της τελικής εξέτασης.
Οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων στους εκπαιδευτές μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που θα αποστέλλεται στον εκάστοτε εκπαιδευτή στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος δε διατίθεται ψηφιακός εξοπλισμός ή σύνδεση στο διαδίκτυο.
Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος διατίθεται σταδιακά, ανά διδακτική ενότητα, μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης E-class ΚΕΔΙΒΙΜ. Κατά την εξέλιξη της κάθε θεματικής ενότητας αναρτώνται οι απαραίτητες για την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ανακοινώσεις. Παράλληλα, παρέχεται πλήρης εκπαιδευτική υποστήριξη δεδομένου ότι ο εκπαιδευόμενος μπορεί να απευθύνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα στον εκάστοτε εκπαιδευτή του μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης με στόχο την άμεση επίλυση τυχόν αποριών.
Καθηγητής Οινολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Βιογραφικό σημείωμαΟ Γιάννης Παρασκευόπουλος έχει εκπαιδεύσει το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών οινολόγων που επανδρώνουν τα περισσότερα οινοποιεία της χώρας. Γεωπόνος του ΑΠΘ, πήρε το δίπλωμα Οινολόγου (DNO) στο Πανεπιστήμιο του Bx και στην συνέχεια μεταπτυχιακό τίτλο (DEA) και διδακτορικό στην Οινολογία στη σφαίρα της μικροβιολογίας των οίνων. Ο Γιάννης στα πρώιμα στάδια της δουλειάς του στο ΤΕΙ Αθηνών, συνεργάστηκε με τον ιδιωτικό τομέα (ελληνικές οινοποιίες & εταιρίες παραγωγής επιλεγμένων ζυμών / Lallemand), συνεργασίες που κατέληξαν σε πατέντες εμπορικών στελεχών που χρησιμοποιήθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα (UV NEM).