Skip to content

"Τυροκομία: Επιστήμη και Τέχνη"

ΚΑΝΕΤΕ ΑΙΤΗΣΗ

Λήξη εγγραφών: 16/05/2025

Έναρξη προγράμματος: 19/05/2025

ECTS: 2

Δίδακτρα: 500€

2 μήνες

Ελληνικά

Mixed

Πιστοποιητικό: Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Γλώσσα προγράμματος: Ελληνική

Διάρκεια: 50 διδακτικές ώρες, 2 μήνες (2 ECTS)

Μέθοδος Εκπαίδευσης: Μικτή

Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Γκόλφω Μοάτσου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο εργαστήριο της Γαλακτοκομίας.

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Αικατερίνη Μοσχοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφή του Ανθρώπου του ΓΠΑ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

– Αρχάριοι τυροκόμοι που επιθυμούν να αποκτήσουν αξιόπιστες πιστοποιημένες βασικές γνώσεις Τυροκομίας.
– Έμπειροι τυροκόμοι που θέλουν να αυξήσουν και να πιστοποιήσουν τίς γνώσεις τους και να εμβαθύνουν στο αντικείμενο.
– Πτυχιούχοι θετικών ή οικονομικών επιστημών με ενδιαφέρον για τον κλάδο της Αγροδιατροφής.
– Φοιτητές, σπουδαστές και απόφοιτοι ειδικοτήτων σχετικών με Γεωπονία, Τεχνολογία Τροφίμων, Διατροφή, Αγροτουρισμό, Γαστρονομία κ.α.
– Νέοι και νέες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της παραγωγής τυριών.
– Επαγγελματίες του πεδίου της γαστρονομίας που επιθυμούν να αποκτήσουν ουσιαστική τεχνογνωσία στην Τυροκομία.
– Οι απασχολούμενοι στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων με σκοπό να βελτιώσουν και να πιστοποιήσουν την τεχνογνωσία τους.
– Επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον γαλακτοκομικό τομέα ή στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.-

– Λάτρεις των τυριών και της Τυροκομίας

Μαθησιακοί στόχοι
Α. Γνώσεις
– Αναγνώριση των βασικών πρώτων υλών και της σημασίας τους στη διαδικασία τυροκόμησης.
– Κατανόηση των αρχών της φυσικοχημείας, μικροβιολογίας και βιοτεχνολογίας που σχετίζονται με την παραγωγή τυριών.
– Περιγραφή τών βασικών σταδίων παραγωγής διαφόρων τύπων τυριών.
– Γνώση της νομοθεσίας, των υγειονομικών κανονισμών και τις ορθών πρακτικών υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
– Κατανόηση του ρόλου της Τυροκομίας στην αγροδιατροφική αλυσίδα, την τοπική ανάπτυξη και τη διατροφή των σύγχρονων ανθρώπων.

Β. Δεξιότητες
– Εφαρμογή τεχνικών παραγωγής τυριών ακολουθώνταςκαθορισμένες προδιαγραφές και πρότυπα ποιότητας.
– Χειρισμός εξειδικευμένου εξοπλισμού Τυροκομίας σε ημι-πιλοτικό περιβάλλον.
– Παρακολούθηση και καταγραφη των κρίσιμων παραμέτρων της παραγωγικής διαδικασίας.
– Ανάλυση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την παραγωγή και πρόταση λύσεων.
– Εκτίμηση των χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος.

Γ. Ικανότητες
– Αποτελεσματική συνεργασία σε ομαδικά περιβάλλοντα παραγωγής.
– Ανάληψη πρωτοβουλιών για την οργάνωση και ανάπτυξη μικρής κλίμακας τυροκομικών μονάδων.
– Προσαρμογή σε διαφορετικά περιβάλλοντα παραγωγής και σε νέες τεχνολογικές απαιτήσεις.
– Σχεδιάζουν Σχεδίαση ή/και βελτίωση διαδικασιών παραγωγής παραδοσιακών ή καινοτόμων τυριών.
– Υιοθέτηση κουλτούρας συνεχούς βελτίωσης, ποιότητας και βιωσιμότητας στον τομέα της τυροκομίας.

Επιστημονική Ομάδα

Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Γκόλφω Μοάτσου, Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Αικατερίνη Μοσχοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφή του Ανθρώπου του ΓΠΑ.

Στο πρόγραμμα διδάσκουν:
Ο κ. Θεοφύλακτος Μασούρας, Ομότιμος Καθηγητής Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Λάμπρος Σακκάς, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Θεόδωρος Πάσχος, Μέλος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:
– να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.
– να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση (η εξέταση θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας E-class ΚΕΔΙΒΙΜ )
– να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία καταβολής των δόσεων.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ.
Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική

Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 500 ευρώ και υπάρχει δυνατότητα να καταβληθεί σε δόσεις. Η πρώτη δόση των 300 € καταβάλλεται κατά την εγγραφή στο Πρόγραμμα για την κατοχύρωση της συμμετοχής και η δεύτερη δόση των 200 € μετά την ολοκλήρωση της 5ης Διδακτικής Ενότητας.

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα έως τις 13.05.2025 δικαιούνται έκπτωση 10% λόγω πρώιμης εγγραφής (early entry) και κατά την πληρωμή θα πρέπει να καταθέσουν 450 € ευρώ και όχι 500 € (Α’ δόση: 250 € & Β’ δόση: 200).

Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες καταθέτουν το ανωτέρω ποσό στον παρακάτω λογαριασμό, στον οποίο δικαιούχος είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του ΓΠΑ, αναφέροντας απαραίτητα το όνομά τους και τον κωδικό ΕΛΚΕ του έργου (Κωδικός έργου: 80423)

Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό με IBAN GR 2801100400000004001883448

Το αποδεικτικό κατάθεσης επισυνάπτεται στην αίτηση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ

Εισαγωγή

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Τυροκομία: Επιστήμη και Τέχνη”, διάρκειας 50 διδακτικών ωρών(2 ECTS), το οποίο θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως (Σύγχρονη εκπαίδευση) μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του E-class ΚΕΔΙΒΙΜ και Διά Ζώσης (απαιτείται η φυσική παρουσία των συμμετεχόντων).

Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Γκόλφω Μοάτσου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο εργαστήριο της Γαλακτοκομίας.

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Αικατερίνη Μοσχοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφή του Ανθρώπου του ΓΠΑ.

 

Σκοπός

Ο σκοπός του προγράμματος είναι η αξιόπιστη εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην τυροκομική τεχνολογία, στις ορθές πρακτικές και τους κανονισμούς που εφαρμόζονται κατά την παραγωγή διαφόρων κατηγοριών τυριών. Έχει οργανωθεί με σκοπό την παροχή βασικών γνώσεων για την Τυροκομία καθώς και για τους κανονισμούς και απαιτήσεις που συνδέονται με αυτήν. Δίνει τη δυνατότητα της δια ζώσης συμμετοχής σε διαδικασίες παραγωγής ορισμένων εμβληματικών τυριών ή τουλάχιστον της σύγχρονης παρακολούθησης από απόσταση σε πραγματικό χρόνο.

 

Αναγκαιότητα προγράμματος

Ανάγκες που καλύπτει το πρόγραμμα
• Έλλειψη αξιόπιστης, πιστοποιημένης εκπαίδευσης στον τομέα της Τυροκομίας.
• Αυξανόμενη ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό στον αγροδιατροφικό τομέα και τη γαστρονομία.
• Ανάγκη ενίσχυσης των υφιστάμενων τυροκομικών μονάδων με τεχνική και επιστημονική γνώση.
• Υποστήριξη της δημιουργίας νέων, καινοτόμων επιχειρηματικών εγχειρημάτων στην παραγωγή τυριού.
• Ανάδειξη των ελληνικών τυριών ως προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.
• Συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγών.

Καινοτομίες του προγράμματος
• Δυνατότητα δια ζώσης ή σύγχρονης εξ αποστάσεως παρακολούθησης της πρακτικής διαδικασίας παραγωγής.
• Βιωματική εκπαίδευση με συμμετοχή σε παραγωγή εμβληματικών ελληνικών τυριών.
• Χρήση μοναδικού ημι-πιλοτικού εξοπλισμού του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γ.Π.Α.
• Διδασκαλία από εξειδικευμένους Καθηγητές και Ερευνητές με εμπειρία σε θεωρία και πράξη.
• Εστίαση σε παραδοσιακά και καινοτόμα τυριά με πολιτιστική και εμπορική σημασία.
• Σύνδεση εκπαίδευσης με πραγματικές ανάγκες της αγοράς και προοπτικές ανάπτυξης Δομή εκπαιδευτικού προγράμματος

 

Δομή εκπαιδευτικού προγράμματος

Τίτλος διδακτικής ενότηταςΤίτλος υποενότηταςΔιάρκεια σε ώρεςECTS
1.Παρουσίαση Και Προοπτική Της Τυροκομίας1.1 Η Τυροκομία Διεθνώς Και Στην Ελλάδα 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

0.24

1.2 Συστατικά, Κατηγορίες Τυριών Και Κανονισμοί
1.3 Το Τυρί Στη Διατροφή Του Ανθρώπου
1.4 Κατηγορίες Τυροκομικών Μονάδων
1.5 Προοπτικές
2.Το Γάλα Της Τυροκόμησης2.1 Κύρια Συστατικά Και Ιδιότητες Του Γάλακτος 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

0,32

 

2.2 Είδη Γάλακτος
2.3 Μικροβιακό Φορτίο Του Νωπού Γάλακτος
2.4 Ποιότητα Του Νωπού Γάλακτος
2.5 Κανονισμοί Και Απαραίτητοι Έλεγχοι
3.Υλικά Και Μέσα3.1 Γενική Παρουσίαση 

 

 

 

8

 

 

 

 

0,32

3.2 Πυτιές
3.3 Καλλιέργειες
3.4 Αλάτι Και Άλλα Υλικά
3.5 Βασικός Εξοπλισμός
4. Παραγωγή Τυριού4.1 Στόχος Και Γενική Παρουσίαση Της Τυροκόμησης 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

0,4

4.2 Μεταχείριση Και Επεξεργασία Του Γάλακτος
4.3 Δημιουργία Του Τυροπηγματοσ
4.4 Χειρισμοί Του Τυροπήγματος
4.5 Αλάτισμα
4.6 Ωρίμαση Και Συντήρηση
4.7 Αποδόσεις
4.8 Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου
5. Βασικές Κατηγορίες Τυριών5.1 Φρέσκα Μαλακά 

 

 

 

10

 

 

 

 

0,4

5.2 Τυριά Άλμης
5.3 Σκληρά Και Πολύ Σκληρά
5.4 Ημίσκληρα Τυριά
5.5 Τυριά Φιλαρίσματος
6. Το τυρόγαλα6.1 Σύσταση Και Ιδιότητες Του Τυρογάλακτος 

 

3

 

 

0,12

6.2 Αξιοποίηση Του Τυρογάλακτος
6.3  Τυριά Τυρογάλακτος
7.Μελέτη Περίπτωσης (Case Study)7.1 Επίδειξη Παραγωγής Διαφορετικών Τυριών 

5

 

0,2

 

 

Μέθοδος υλοποίησης

  • Μικτή

 

Τεχνικές εκπαίδευσης – Εργαλεία – Εξοπλισμός

Θα χρησιμοποιηθούν ασύγχρονες, εξ αποστάσεως μέθοδοι εκπαίδευσης με χρήση της πλατφόρμας ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ Ε-class για τη διδασκαλία, τις εξετάσεις και την απόθεση του διδακτικού υλικού. Η πρακτική δια ζώσης ή εξ’ αποστάσεως πρακτική εκπαίδευση θα γίνει στις αίθουσες τεχνολογίας του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας με χρήση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας συναφούς με το Πρόγραμμα. Ο εξοπλισμός αυτός μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πειραματική ημι-πιλοτική μονάδα συνεχούς θερμικής επεξεργασίας, κορυφολόγο, ψυχόμενες δεξαμενές γάλακτος και ψυκτικούς θαλάμους, συσκευές ανάμειξης και διασποράς, εξοπλισμό για τη συσκευασία τυριών, τυρολέβητες, τυροτράπεζες, μηχανή φιλαρίσματος τυρομάζας, υδραυλικό πιεστήριο και θαλάμους ωρίμασης τυριών.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό – Πρόσθετες Πηγές

Το βασικό εκπαιδευτικό υλικό είναι σημειώσεις, παρουσιάσεις και βιντεοπαρουσιάσεις για τις διδακτικές υποενότητες και θα αναρτώνται στην η-τάξη (e-class) ώστε να είναι διαθέσιμα για παρακολούθηση όταν επιθυμεί ο εκπαιδευόμενος. Κατά περίπτωση, θα δίνονται πρόσθετες πηγές πληροφόρησης για την ενδυνάμωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των συμμετεχόντων π.χ. βιβλιογραφία, περιοδικά, ιστοσελίδες, βιντεοπαρουσιάσεις κλπ. Το υλικό θα διατίθεται σταδιακά ανά Διδακτική Ενότητα.

 

Μεθοδολογία Αξιολόγησης

Αξιολόγηση εκπαιδευομένων

  1. Α’ Διαγώνισμα μοναδικής ή πολλαπλής επιλογής στην η-τάξη (e-class) για την ύλη των Δ.Ε. 1,2,3 και 4.
  2. Β’ Διαγώνισμα μοναδικής ή πολλαπλής επιλογής στην η-τάξη (e-class) για την ύλη των Δ.Ε. 5,6 και 7.

Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος (εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενοι, ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)

Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει μέσω ερωτηματολογίου που συμπληρώνουν εκπαιδευόμενοι. Τα πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση ή/και βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Γκόλφω Μοάτσου

Η Δρ. Γκόλφω Μοάτσου είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Γαλακτοκομίας [https://orcid.org/0000-0001-5803-0809, Scopus AI: 6602591452]. Η ερευνητική και διδακτική της δραστηριότητα στο πεδίο έχει διάρκεια >35 έτη. Ενδεικτικά, αφορά την λεπτομερή σύσταση και τις ιδιότητες διαφορετικών ειδών γάλακτος και των προϊόντων τους, την επίδραση των επεξεργασιών στα χαρακτηριστικά των γαλακτοκομικών τροφίμων, την Τυροκομία -επεμβάσεις, φυσικοχημικές και βιοχημικές διεργασίες, παράγοντες και εξέλιξη της ωρίμασης-, τη μελέτη και αξιοποίηση ορών και παραπροϊόντων, τηνανάπτυξη προϊόντων -κυκλικά γαλακτοκομικά προϊόντα,
βελτίωση διατροφικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών-.

Το συγγραφικό της έργο αποτελείται από 77 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά Περιοδικά SCI και Βιβλία (h-index 24), 3 σε εθνικά Περιοδικά, >50 ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, 15 παρουσιάσεις σε εθνικές επιστημονικές
εκδηλώσεις, ένα ελληνικό σύγγραμμα Γαλακτοκομίας και πολυάριθμο εκπαιδευτικό υλικό διαφόρων κατηγοριών.

Έχει συμμετοχή σε 17 ερευνητικά προγράμματα στο πεδίο της Γαλακτοκομίας που έχουν χρηματοδοτηθεί από διάφορες δημόσιες ανταγωνιστικές δράσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είναι Associate Editor στο Περιοδικό Small Ruminant Research (Elsevier), Μέλος του Συμβουλίου Έκδοσης των διεθνών επιστημονικών Περιοδικών Journal of Dairy Research (Cambridge University Press), International Dairy Journal (Elsevier) και Foods (Mdpi). Είναι Κριτής >230 άρθρων και Επισκέπτης Εκδότης 6 τευχών διεθνών επιστημονικών
Περιοδικών SCI.

Αικατερίνη Μοσχοπούλου

Η Δρ. Αικατερίνη Μοσχοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφή του Ανθρώπου του ΓΠΑ. Είναι απόφοιτος και διδάκτορας του Γ.Π.Α. και κάτοχος M.Sc.(Πανεπιστήμιο Reading, Αγγλία).

Η διδακτική, ερευνητική και συγγραφική της δραστηριότητα έχει διάρκεια >35 ετών και αφορά την Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος. Έχει ενεργό συμμετοχή σε 18 ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλους ερευνητικούς φορείς και με γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.

Το συγγραφικό της έργο αποτελείται από 36 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές (h-index 17), 7 κεφάλαια σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά βιβλία και 47 παρουσιάσεις/ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια με αντικείμενο τα ένζυμα πήξης του γάλακτος, την τεχνολογία τυριών, γιαουρτιού και παγωτού, την εφαρμογή της τεχνολογίας μεμβρανών στην επεξεργασία του γάλακτος και του ορού γάλακτος, τη θερμική επεξεργασία γάλακτος, την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Είναι κριτής επιστημονικών άρθρων στο και μέλος ομάδων πιστοποίησης ερευνητικών προγραμμάτων με αντικείμενο τη Γαλακτοκομία.

Θεοφύλακτος Μασούρας

Ο Δρ. Θεόφιλος Μασούρας είναι Διδάκτορας του Université de Technologie de Compiègne Γαλλία. Έχει περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, με έμφαση τη
μελέτη της αυθεντικότητας και της γεωγραφικής προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων, την επίδρασης της διατροφής των ζώων στα χαρακτηριστικά των προϊόντων και τον χαρακτηριστικό βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων και
προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ). Έχει συμμετοχή είτε ως επιστημονικός υπεύθυνος ή ως ερευνητής σε περισσότερα από 40 εθνικά και διεθνή ερευνητικάπρογράμματα.

Συνεργάζεται στενά με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (Υπουργείο ΑΑ&Τ, ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραγωγικούς φορείς κ.α.). Υπήρξε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων του ΕΦΕΤ, των επιτροπών για την αναμόρφωση της νομοθεσίας και του
Κανονισμού Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα γάλακτος και Υπεύθυνος για τη σύνταξη φακέλου κατοχύρωσης του «Ελληνικού γιαουρτιού» σαν προϊόν ΠΓΕ. Scopus 6505958100, h-index: 20.

Θεόδωρος Πάσχος

Ο κ. Θεόδωρος Πάσχος εργάζεται από το 2002 ως μέλος Ε.Τ.Ε.Π. στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει αποφοιτήσει από τη Γαλακτοκομική Σχολής Ιωαννίνων το 1999 ως ειδικός γαλακτοκόμος – τυροκόμος, έχει κάνει την πρακτική και
πτυχιακή του εργασία στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ και στο τυροκομείο ΣΟΦΙΑΣ και έχει εργασθεί στις γαλακτοβιομηχανίες ΤΑΜΥΝΑ ΑΕΒΕ και ΠΙΝΔΟΣ ΑΕΒΕ του ομίλου ΦΑΓΕ. Στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας ασχολείται με την προετοιμασία εργαστηριακών ασκήσεων των
προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων και συμμετέχει ενεργά στη διεξαγωγή τους. Έχει εμπειρία στην παρασκευή και παρακολούθηση της ωρίμασης και συντήρησης των τυριών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων που πραγματοποιούνται για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Γνωρίζει να χειρίζεται άριστα τον ημι-πιλοτικό εξοπλισμό που υπάρχει στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας για την επεξεργασία γάλακτος και την παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Λάμπρος Σακκάς

Ο Δρ. Λάμπρος Σακκάς είναι Κτηνίατρος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην «Ποιότητα και Ασφάλεια
Τροφίμων» και διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο είναι η «Επιστήμη και Τεχνολογία Γαλακτοκομικών Προϊόντων». Η επαγγελματική του εμπειρία αφορά την έρευνα τροφίμων ζωικής προέλευσης, με έμφαση στις εργαστηριακές αναλύσεις και την ανάπτυξη καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων και την απέκτησε ως μέλος της ερευνητικής ομάδας εννιά ερευνητικών προγραμμάτων, ενός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενός του Πανεπιστημίου Wageningen της Ολλανδίας και επτά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την τελευταία δεκαπενταετία δραστηριοποιείται στο πεδίο της Γαλακτοκομίας και της Τυροκομίας. Έχει διδάξει ως Εντεταλμένος Διδάσκων και έχει αναπτύξει εκπαιδευτικό υλικό για το προπτυχιακό μάθημα «Τεχνολογία Γάλακτος ΙΙ –
Τυροκομία» και τα μεταπτυχιακά μαθήματα «Ειδική Τυροκομία», «Οργανοληπτικός Έλεγχος Γαλακτοκομικών Προϊόντων» και «Ανάπτυξη Γαλακτοκομικών Προϊόντων» του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γ.Π.Α. Είναι συν-συγγραφέας 17 άρθρων διεθνών επιστημονικών περιοδικών με κριτές και 24 παρουσιάσεων και ανακοινώσεων, από τις οποίες οι 15 σε διεθνή και οι 9 σε εθνικά επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Οδηγός Σπουδών:

Υποβολή αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ και συμπληρώνονται ή επισυνάπτονται όλα τα προαπαιτούμενα.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός επιμορφωμένων, το ΚΕΔΙΒΙΜ διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του.

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν

  • με τη Γραμματειακή Υποστήριξη του προγράμματος e-mail:
  • Γκόλφω Μοάτσου, 2105294630, [email protected]
  • Αικατερίνη Μοσχοπούλου, 2105294680,[email protected]
  • Λάμπρος Σακκάς, 2105294653,[email protected]
    • με τη Γραμματεία του Κέντρου Επιμόρφωσης & Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: email: [email protected] Τηλέφωνα: 210 5294400 (10.00-15.30)