"Ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής τυριών σε μικρά τυροκομεία"
ΚΑΝΕΤΕ ΑΙΤΗΣΗΛήξη εγγραφών: 22/05/2025
Έναρξη προγράμματος: Μάιος 2025
ECTS: 3
Δίδακτρα: 750€ // Early bird 675€
3 μήνες
Ελληνικά
Mixed
Πιστοποιητικό: Επιμόρφωσης
Γλώσσα προγράμματος: Ελληνική
Διάρκεια: 3 μήνες (3 ECTS)
Μέθοδος Εκπαίδευσης: Μικτή
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι o κ. Θεοφύλακτος Μασούρας, Ομότιμος Καθηγητής Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες του κλάδου όσο και σε ενδιαφερόμενους λάτρεις των τυριών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα και στην προώθηση της καινοτομίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με χρήση προηγμένου εξοπλισμού, προσφέροντας υψηλής ποιότητας θεωρητική και πρακτική κατάρτιση.
- Μαθησιακοί στόχοι
Α. Γνώσεις
- Αναγνώριση των βασικών πρώτων υλών και της σημασίας τους στη διαδικασία τυροκόμησης.
- Κατανόηση των αρχών της φυσικοχημείας, μικροβιολογίας και βιοτεχνολογίας που σχετίζονται με την παραγωγή τυριών.
- Περιγραφή τών βασικών σταδίων παραγωγής διαφόρων τύπων τυριών.
- Γνώση της νομοθεσίας, των υγειονομικών κανονισμών και τις ορθών πρακτικών υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
- Κατανόηση του ρόλου της Τυροκομίας στην αγροδιατροφική αλυσίδα, την τοπική ανάπτυξη και τη διατροφή των σύγχρονων ανθρώπων.
Β. Δεξιότητες
- Εφαρμογή τεχνικών παραγωγής τυριών ακολουθώντας καθορισμένες προδιαγραφές και πρότυπα ποιότητας.
- Χειρισμός εξειδικευμένου εξοπλισμού Τυροκομίας σε ημι-πιλοτικό περιβάλλον.
- Παρακολούθηση και καταγραφη των κρίσιμων παραμέτρων της παραγωγικής διαδικασίας.
- Ανάλυση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την παραγωγή και πρόταση λύσεων.
- Εκτίμηση των χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος.
Γ. Ικανότητες
- Αποτελεσματική συνεργασία σε ομαδικά περιβάλλοντα παραγωγής.
- Ανάληψη πρωτοβουλιών για την οργάνωση και ανάπτυξη μικρής κλίμακας τυροκομικών μονάδων.
- Προσαρμογή σε διαφορετικά περιβάλλοντα παραγωγής και σε νέες τεχνολογικές απαιτήσεις.
- Σχεδιάζουν Σχεδίαση ή/και βελτίωση διαδικασιών παραγωγής παραδοσιακών ή καινοτόμων τυριών.
- Υιοθέτηση κουλτούρας συνεχούς βελτίωσης, ποιότητας και βιωσιμότητας στον τομέα της τυροκομίας.
Στο πρόγραμμα διδάσκουν:
Η κ. Αικατερίνη Μοσχοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Λάμπρος Σακκάς, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Θεόδωρος Πάσχος, Μέλος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Μάρκος Ψαρράκης, Γεωπόνος MSc, Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστήριο Γαλακτοκομίας και Εργαστήριο Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων & Εκμεταλλεύσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:
- να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.
- να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση (η εξέταση θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας E-class ΚΕΔΙΒΙΜ )
- να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία καταβολής των δόσεων.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ.
Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
- Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική
Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 750 ευρώ και υπάρχει δυνατότητα να καταβληθεί σε δόσεις. Η πρώτη δόση των 400 € καταβάλλεται κατά την εγγραφή στο Πρόγραμμα για την κατοχύρωση της συμμετοχής και η δεύτερη δόση των 350 € μετά την ολοκλήρωση της 6ης Διδακτικής Ενότητας.
Όσοι δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα έως τις 19.5.2025 δικαιούνται έκπτωση 10% λόγω πρώιμης εγγραφής (early entry) και κατά την πληρωμή θα πρέπει να καταθέσουν 675 € ευρώ και όχι 750 € (Α’ δόση: 375 € & Β’ δόση: 300 €)
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες καταθέτουν το ανωτέρω ποσό στον παρακάτω λογαριασμό, στον οποίο δικαιούχος είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του ΓΠΑ, αναφέροντας απαραίτητα το όνομά τους και τον κωδικό ΕΛΚΕ του έργου (Κωδικός 80418)
Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό με IBAN GR 2801100400000004001883448
Το αποδεικτικό κατάθεσης επισυνάπτεται στην αίτηση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ.
- Εισαγωγή
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής τυριών σε μικρά τυροκομεία”, διάρκειας 75 διδακτικών ωρών(3 ECTS), το οποίο θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως (Σύγχρονη εκπαίδευση) μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του E-class ΚΕΔΙΒΙΜ και Διά Ζώσης (απαιτείται η φυσική παρουσία των συμμετεχόντων).
Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Γκόλφω Μοάτσου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο εργαστήριο της Γαλακτοκομίας.
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Θεοφύλακτος Μασούρας, Ομότιμος Καθηγητής Γαλακτοκομίας στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Σκοπός
Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να προσφέρει αξιόπιστη και πιστοποιημένη εκπαίδευση στην τυροκομική τεχνολογία, εστιάζοντας στις ορθές πρακτικές παραγωγής, τους κανονισμούς, τις διαδικασίες παρασκευής διαφόρων τύπων τυριών, καθώς και στις απαιτούμενες γνώσεις για την ίδρυση και ανάπτυξη μικρών τυροκομικών μονάδων. Απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες του κλάδου όσο και σε ενδιαφερόμενους λάτρεις των τυριών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα και στην προώθηση της καινοτομίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με χρήση προηγμένου εξοπλισμού, προσφέροντας υψηλής ποιότητας θεωρητική και πρακτική κατάρτιση.
- Αναγκαιότητα προγράμματος
Ανάγκες που καλύπτει το πρόγραμμα
- Εκπαίδευση σε σύγχρονες και ορθές πρακτικές της τυροκομικής τεχνολογίας.
- Κατανόηση των κανονισμών και απαιτήσεων για την παραγωγή τυριών.
- Απόκτηση δεξιοτήτων για ίδρυση και λειτουργία μικρών τυροκομικών μονάδων.
- Υποστήριξη υπάρχοντων επαγγελματιών στην ανάπτυξη ή αναβάθμιση των μονάδων τους.
- Παροχή γνώσεων σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες της αγροδιατροφής, της γαστρονομίας και λάτρεις των τυριών.
- Ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών τυριών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Καινοτομίες του προγράμματος
- Διδασκαλία από εξειδικευμένους καθηγητές και ερευνητές με εμπειρία στην πράξη και στη θεωρία.
- Χρήση μοναδικού, ημι-πιλοτικού εξοπλισμού στον ακαδημαϊκό χώρο.
- Εφαρμογή εκπαιδευτικών μεθόδων που συνδυάζουν ακαδημαϊκή εκπαίδευση, έρευνα και δια βίου μάθηση.
- Εστίαση σε τυριά υψηλής προστιθέμενης αξίας και με στοιχεία καινοτομίας.
- Υποστήριξη στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και επιχειρηματικών μοντέλων στον τομέα της τυροκομίας.
- Ομάδα στόχος
- Αρχάριοι τυροκόμοι που επιθυμούν να αποκτήσουν αξιόπιστες πιστοποιημένες βασικές γνώσεις Τυροκομίας και επιχειρηματικότητας σε αυτό το πεδίο.
- Έμπειροι τυροκόμοι που θέλουν να αυξήσουν και να πιστοποιήσουν τίς γνώσεις τους και να εμβαθύνουν στο αντικείμενο.
- Πτυχιούχοι θετικών ή οικονομικών επιστημών με ενδιαφέρον για τον κλάδο της Αγροδιατροφής.
- Φοιτητές, σπουδαστές και απόφοιτοι ειδικοτήτων σχετικών με Γεωπονία, Τεχνολογία Τροφίμων, Διατροφή, Αγροτουρισμό, Γαστρονομία κ.α.
- Νέοι και νέες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή τυριών.
- Επαγγελματίες του πεδίου της γαστρονομίας που επιθυμούν να αποκτήσουν ουσιαστική και ολοκληρωμένη τεχνογνωσία για τον κλάδο της Τυροκομίας.
- Οι απασχολούμενοι στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων με σκοπό να βελτιώσουν και να πιστοποιήσουν την τεχνογνωσία τους.
- Επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον γαλακτοκομικό τομέα ή στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.
- Λάτρεις των τυριών και της Τυροκομίας.
- Πιστοποιητικά
- Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
- Δομή εκπαιδευτικού προγράμματος
Τίτλος διδακτικής ενότητας | Τίτλος υποενότητας | Διάρκεια σε ώρες | ECTS |
1.Παρουσίαση Και Προοπτική Της Τυροκομίας | 1.1 Η Τυροκομία Διεθνώς Και Στην Ελλάδα |
6 |
0.24 |
1.2 Συστατικά, Κατηγορίες Τυριών Και Κανονισμοί | |||
1.3 Το Τυρί Στη Διατροφή Του Ανθρώπου | |||
1.4 Κατηγορίες Τυροκομικών Μονάδων | |||
1.5 Προοπτικές | |||
2.Το Γάλα Της Τυροκόμησης | 2.1 Κύρια Συστατικά Και Ιδιότητες Του Γάλακτος |
8 |
0,32
|
2.2 Είδη Γάλακτος | |||
2.3 Μικροβιακό Φορτίο Του Νωπού Γάλακτος | |||
2.4 Ποιότητα Του Νωπού Γάλακτος | |||
2.5 Κανονισμοί Και Απαραίτητοι Έλεγχοι | |||
3.Υλικά Και Μέσα | 3.1 Γενική Παρουσίαση |
8 |
0,32 |
3.2 Πυτιές | |||
3.3 Καλλιέργειες | |||
3.4 Αλάτι Και Άλλα Υλικά | |||
3.5 Βασικός Εξοπλισμός | |||
4. Παραγωγή Τυριού | 4.1 Στόχος Και Γενική Παρουσίαση Της Τυροκόμησης |
10 |
0,4 |
4.2 Μεταχείριση Και Επεξεργασία Του Γάλακτος | |||
4.3 Δημιουργία Του Τυροπηγματος | |||
4.4 Χειρισμοί Του Τυροπήγματος | |||
4.5 Αλάτισμα | |||
4.6 Ωρίμαση Και Συντήρηση | |||
4.7 Αποδόσεις | |||
4.8 Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου | |||
5. Βασικές Κατηγορίες Τυριών | 5.1 Φρέσκα Μαλακά |
10 |
0,4 |
5.2 Τυριά Άλμης | |||
5.3 Σκληρά Και Πολύ Σκληρά | |||
5.4 Ημίσκληρα Τυριά | |||
5.5 Τυριά Φιλαρίσματος | |||
6. Το τυρόγαλα | 6.1 Σύσταση Και Ιδιότητες Του Τυρογάλακτος |
3 |
0,12 |
6.2 Αξιοποίηση Του Τυρογάλακτος | |||
6.3 Τυριά Τυρογάλακτος | |||
7.Μελέτη Περίπτωσης (Case Study) | 7.1 Επίδειξη Παραγωγής Διαφορετικών Τυριών | 6 | 0,24 |
7.2 Ερωτήσεις, Συζήτηση | |||
8. Το Τυροκομείο Και Τα Προϊόντα | 8.1 Κτήρια Και Εξοπλισμός |
12 |
0,48 |
8.2 Οργάνωση | |||
8.3 Υγιεινή και HACCP | |||
8.4 Επισήμανση Προϊόντων-Ετικέτα | |||
9. Ίδρυση Μικρού Τυροκομείου | 9.1 Βασικές Έννοιες Οικονομικών και Επιχειρηματικότητας | 12 | 0,48 |
9.2 Διαδικασία Ίδρυσης Μικρής Γαλακτοκομικής /Τυροκομικής Μονάδας |
- Τεχνικές εκπαίδευσης – Εργαλεία – Εξοπλισμός
Θα χρησιμοποιηθούν ασύγχρονες, εξ αποστάσεως μέθοδοι εκπαίδευσης με χρήση της πλατφόρμας ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ Ε-class για τη διδασκαλία, τις εξετάσεις και την απόθεση του διδακτικού υλικού. Η πρακτική δια ζώσης ή εξ’ αποστάσεως πρακτική εκπαίδευση θα γίνει στις αίθουσες τεχνολογίας του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας με χρήση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας συναφούς με το Πρόγραμμα. Ο εξοπλισμός αυτός μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πειραματική ημι-πιλοτική μονάδα συνεχούς θερμικής επεξεργασίας, κορυφολόγο, ψυχόμενες δεξαμενές γάλακτος και ψυκτικούς θαλάμους, συσκευές ανάμειξης και διασποράς, εξοπλισμό για τη συσκευασία τυριών, τυρολέβητες, τυροτράπεζες, μηχανή φιλαρίσματος τυρομάζας, υδραυλικό πιεστήριο και θαλάμους ωρίμασης τυριών.
- Εκπαιδευτικό Υλικό – Πρόσθετες Πηγές
Το βασικό εκπαιδευτικό υλικό είναι σημειώσεις, παρουσιάσεις και βιντεοπαρουσιάσεις για τις διδακτικές υποενότητες και θα αναρτώνται στην η-τάξη (e-class) ώστε να είναι διαθέσιμα για παρακολούθηση όταν επιθυμεί ο εκπαιδευόμενος. Κατά περίπτωση, θα δίνονται πρόσθετες πηγές πληροφόρησης για την ενδυνάμωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των συμμετεχόντων π.χ. βιβλιογραφία, περιοδικά, ιστοσελίδες, βιντεοπαρουσιάσεις κλπ. Το υλικό θα διατίθεται σταδιακά ανά Διδακτική Ενότητα.
- Μεθοδολογία Αξιολόγησης
Αξιολόγηση εκπαιδευομένων
- Α’ Διαγώνισμα μοναδικής ή πολλαπλής επιλογής στην η-τάξη (e-class) για την ύλη των Δ.Ε. 1,2,3 και 4.
- Β’ Διαγώνισμα μοναδικής ή πολλαπλής επιλογής στην η-τάξη (e-class) για την ύλη των Δ.Ε. 5,6 και 7.
- Γ’ Διαγώνισμα μοναδικής ή πολλαπλής επιλογής στην η-τάξη (e-class) για την ύλη των Δ.Ε. 8 και 9.
Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος (εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενοι, ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)
Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει μέσω ερωτηματολογίου που συμπληρώνουν εκπαιδευόμενοι. Τα πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση ή/και βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Αικατερίνη Μοσχοπούλου
Η Δρ. Αικατερίνη Μοσχοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφή του Ανθρώπου του ΓΠΑ. Είναι απόφοιτος και διδάκτορας του Γ.Π.Α. και κάτοχος M.Sc.(Πανεπιστήμιο Reading, Αγγλία).
Η διδακτική, ερευνητική και συγγραφική της δραστηριότητα έχει διάρκεια >35 ετών και αφορά την Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος. Έχει ενεργό συμμετοχή σε 18 ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλους ερευνητικούς φορείς και με γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
Το συγγραφικό της έργο αποτελείται από 36 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές (h-index 17), 7 κεφάλαια σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά βιβλία και 47 παρουσιάσεις/ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια με αντικείμενο τα ένζυμα πήξης του γάλακτος, την τεχνολογία τυριών, γιαουρτιού και παγωτού, την εφαρμογή της τεχνολογίας μεμβρανών στην επεξεργασία του γάλακτος και του ορού γάλακτος, τη θερμική επεξεργασία γάλακτος, την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Είναι κριτής επιστημονικών άρθρων στο και μέλος ομάδων πιστοποίησης ερευνητικών προγραμμάτων με αντικείμενο τη Γαλακτοκομία.
Λάμπρος Σακκάς
Ο Δρ. Λάμπρος Σακκάς είναι Κτηνίατρος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην «Ποιότητα και Ασφάλεια
Τροφίμων» και διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο είναι η «Επιστήμη και Τεχνολογία Γαλακτοκομικών Προϊόντων». Η επαγγελματική του εμπειρία αφορά την έρευνα τροφίμων ζωικής προέλευσης, με έμφαση στις εργαστηριακές αναλύσεις και την ανάπτυξη καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων και την απέκτησε ως μέλος της ερευνητικής ομάδας εννιά ερευνητικών προγραμμάτων, ενός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενός του Πανεπιστημίου Wageningen της Ολλανδίας και επτά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την τελευταία δεκαπενταετία δραστηριοποιείται στο πεδίο της Γαλακτοκομίας και της Τυροκομίας. Έχει διδάξει ως Εντεταλμένος Διδάσκων και έχει αναπτύξει εκπαιδευτικό υλικό για το προπτυχιακό μάθημα «Τεχνολογία Γάλακτος ΙΙ –
Τυροκομία» και τα μεταπτυχιακά μαθήματα «Ειδική Τυροκομία», «Οργανοληπτικός Έλεγχος Γαλακτοκομικών Προϊόντων» και «Ανάπτυξη Γαλακτοκομικών Προϊόντων» του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γ.Π.Α. Είναι συν-συγγραφέας 17 άρθρων διεθνών επιστημονικών περιοδικών με κριτές και 24 παρουσιάσεων και ανακοινώσεων, από τις οποίες οι 15 σε διεθνή και οι 9 σε εθνικά επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.
Θεόδωρος Πάσχος
Ο κ. Θεόδωρος Πάσχος εργάζεται από το 2002 ως μέλος Ε.Τ.Ε.Π. στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει αποφοιτήσει από τη Γαλακτοκομική Σχολής Ιωαννίνων το 1999 ως ειδικός γαλακτοκόμος – τυροκόμος, έχει κάνει την πρακτική και
πτυχιακή του εργασία στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ και στο τυροκομείο ΣΟΦΙΑΣ και έχει εργασθεί στις γαλακτοβιομηχανίες ΤΑΜΥΝΑ ΑΕΒΕ και ΠΙΝΔΟΣ ΑΕΒΕ του ομίλου ΦΑΓΕ. Στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας ασχολείται με την προετοιμασία εργαστηριακών ασκήσεων των
προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων και συμμετέχει ενεργά στη διεξαγωγή τους. Έχει εμπειρία στην παρασκευή και παρακολούθηση της ωρίμασης και συντήρησης των τυριών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων που πραγματοποιούνται για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Γνωρίζει να χειρίζεται άριστα τον ημι-πιλοτικό εξοπλισμό που υπάρχει στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας για την επεξεργασία γάλακτος και την παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μάρκος Ψαρράκης
Ο κ. Ψαρράκης είναι Γεωπόνος, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου απέκτησε και το μεταπτυχιακό δίπλωμα, και marketer ως απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με θέματα έρευνας αγοράς, προώθησης προϊόντων και ψηφιακού μάρκετινγκ.
Διαθέτει πλούσια εμπειρία στην κατάστρωση marketing plans στον αγροτικό χώρο.
Οδηγός Σπουδών:
Υποβολή αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ και συμπληρώνονται ή επισυνάπτονται όλα τα προαπαιτούμενα.
Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός επιμορφωμένων, το ΚΕΔΙΒΙΜ διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του.
Επικοινωνία
- Επικοινωνία
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν
- με τη Γραμματειακή Υποστήριξη του προγράμματος e-mail:
- Γκόλφω Μοάτσου, 2105294630, [email protected]
- Θεοφύλακτος Μασούρας, 2105295675, [email protected]
- Λάμπρος Σακκάς, 2105294653, [email protected]
- με τη Γραμματεία του Κέντρου Επιμόρφωσης & Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών: email: [email protected] Τηλέφωνα: 210 5294400 (10.00-15.30)