"Εισαγωγή στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου Β΄ κύκλος"
Λήξη εγγραφών: 19/05/2024
Έναρξη προγράμματος: Μάιος 2024
Early entry: 11 Απριλίου, 2024
ECTS: 2
Δίδακτρα: 250€
2 ½ μήνες
Ελληνικά
Ασύγχρονη εξ' αποστάσεως
Πιστοποιητικό: Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Γλώσσα προγράμματος: Ελληνική
Διάρκεια: 2 ½ μήνες
Μέθοδος Εκπαίδευσης: Εξ αποστάσεως (100% ασύγχρονη εκπαίδευση)
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Ευστάθιος Πανάγου, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Σε ποιους απευθύνεται
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους γύρω από τη γευσιγνωσία ελιάς και ελαιόλαδου.
Ενδεικτικά, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν:
- Επαγγελματίες του αγροτουριστικού τομέα όπως αγρότες, παραγωγοί και μεταποιητές ελιάς και ελαιόλαδου, επαγγελματίες εστίασης, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα
- Άνεργοι που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την παραγωγή και μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου
- Φοιτητές και απόφοιτοι ειδικοτήτων σχετικών με Γεωπονία, Επιστήμη Τροφίμων, Διατροφή, Μαγειρική κ.α
Μαθησιακοί στόχοι
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο/η επιμορφούμενος/η θα είναι σε θέση να:
- Κατανοήσει τις βασικές τεχνολογικές αρχές παραγωγής και μεταποίησης της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου
- Αναγνωρίζει τα κριτήρια ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου
- Εξοικειωθεί με τις αρχές γευσιγνωσίας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου με βάσει τα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας – IOC
- Χρησιμοποιεί τις αρχές των τεχνικών γευσιγνωσίας για την προώθηση των ελληνικών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου
- Αναδεικνύει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων ελιάς και ελαιόλαδου
- Αξιοποιεί τους ισχυρισμούς υγείας και διατροφής για την προώθηση της κατανάλωσης των προϊόντων ελιάς και ελαιόλαδου σύμφωνα με την μεσογειακή διατροφή
Επιστημονική Ομάδα
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Ευστάθιος Πανάγου, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος είναι η κα Μαρία Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών
Στο πρόγραμμα διδάσκουν:
- Ευστάθιος Πανάγου, Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων
- Μαρία Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου
- Χρυσαυγή Γαρδέλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων
- Αθανάσιος Μαλλούχος, Επίκουρος Καθηγητής Ανάλυσης Τροφίμων
- Αικατερίνη Κανδυλιάρη, ΕΔΙΠ Χημείας Τροφίμων
- Άρτεμις Παπαντώνη, ΕΤΕΠ Χημείας Τροφίμων
- Αντώνης Βλασσόπουλος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Διατροφή και Δημόσια Υγεία
Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:
- να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση.
- να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος
Πιστοποιητικό
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όσοι συμμετέχοντες δεν ολοκληρώσουν επιτυχώς (π.χ. λόγω μη συμμετοχής στην τελική εξέταση) θα λάβουν Βεβαίωσης Παρακολούθησης.
Κόστος συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 250 ευρώ και πρέπει να καταβληθεί πριν την έναρξη του προγράμματος προκειμένου να κατοχυρωθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Όσοι δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα έως τις 11/4/2024 δικαιούνται έκπτωση 20% λόγω πρώιμης εγγραφής (early entry) και κατά την πληρωμή θα πρέπει να καταθέσουν 200€ ευρώ και όχι 250€.
Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν το ανωτέρω ποσό στον παρακάτω λογαριασμό στον οποίο δικαιούχος είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του ΓΠΑ, αναφέροντας απαραίτητα το όνομά τους και τον κωδικό ΕΛΚΕ του έργου (80232).
Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό με IBAN GR 2801100400000004001883448
Το αποδεικτικό κατάθεσης επισυνάπτεται στην αίτηση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ.
Πολιτική επιστροφής χρημάτων
- Σε περίπτωση που το πρόγραμμα δεν πραγματοποιηθεί εν μέρει ή συνολικά, θα επιστρέφονται στο ακέραιο οι όποιες πληρωμές έχουν γίνει.
- Σε περίπτωση που ο εκπαιδευόμενος αποχωρήσει πριν την έναρξη των μαθημάτων και δεν έχει προχωρήσει σε πρόσβαση στο υλικό του προγράμματος μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ, δικαιούται να λάβει επιστροφή όλων των διδάκτρων που έχει καταβάλει.
- Σε περίπτωση που ο εκπαιδευόμενος αποχωρήσει μετά την έναρξη των μαθημάτων και έχει προχωρήσει σε πρόσβαση στο υλικό του προγράμματος μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ, η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.
Εισαγωγή
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εισαγωγή στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου – Β’ Κύκλος». Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 50 διδακτικών ωρών (2 ECTS) και θα διεξαχθεί αποκλειστικά εξ αποστάσεως (100% ασύγχρονη εκπαίδευση), μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης e-class ΚΕΔΙΒΙΜ ΓΠΑ.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Ευστάθιος Πανάγου, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Σκοπός προγράμματος
Το πρόγραμμα στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου. Μέσω του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στα κριτήρια ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου, στην αξιολόγηση των ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών αυτών και στις βασικές αρχές της γευσιγνωσίας ελιάς και ελαιόλαδου.
Αναγκαιότητα
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εισαγωγή στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου – Β’ Κύκλος» παρέχει υψηλής ποιότητας θεωρητική εκπαίδευση στα κριτήρια ποιότητας της ελιάς και του ελαιόλαδου, προσφέροντας εξειδικευμένες και επικαιροποιημένες γνώσεις και δεξιότητες που αναγνωρίζονται ως απαραίτητες στον ανταγωνιστικό δυναμικό χώρο της παραγωγής και μεταποίησης ελιάς και ελαιόλαδου. Το πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο από εργαζόμενους στο χώρο της παραγωγής, μεταποίησης και προώθησης της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου ή στο χώρο της εστίασης, ή από όσους επιθυμούν να εργαστούν στον χώρο αυτό, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου και να γνωρίζουν τις βασικές αρχές γευσιγνωσίας αυτών για την καλύτερη παραγωγή και προώθησή τους. Παράλληλα, καθώς το σεμινάριο πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο κάθε συμμετέχων μπορεί να επιλέγει τις ώρες και τον ρυθμό με τον οποίο θα το παρακολουθεί.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Τίτλος Διδακτικές ενότητες | Τίτλος υποενότητας | Διάρκεια σε ώρες | ECTS |
1. Τεχνολογία μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς | 1.1 Ορισμός και εμπορικοί τύποι | 6 | 0,24 |
1.2 Πράσινες ελιές Ισπανικού τύπου | |||
1.3 Φυσικές μαύρες ελιές σε άλμη | |||
1.4 Ελιές μαυρισμένες με οξείδωση | |||
1.5 Αλλοιώσεις του καρπού που σχετίζονται με την οργανοληπτική ποιότητα | |||
2. Παραγωγή, σύσταση και υποβάθμιση ελαιόλαδου | 2.1 Παραγωγή ελαιόλαδου – κατηγορίες ποιότητας | 6 | 0,24 |
2.2 Χημική σύσταση ελαιόλαδου | |||
2.3 Υποβάθμιση ελαιόλαδου | |||
3. Βασικές αρχές οργανοληπτικής αξιολόγησης | 3.1 Μέθοδοι αξιολόγησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων | 5 | 0,20 |
3.2 Αισθητήρια όργανα της οργανοληπτικής ανάλυσης | |||
4. Οργάνωση του οργανοληπτικού εργαστηρίου | 4.1 Βασικές αρχές και τρόπος οργάνωσης του οργανοληπτικού εργαστηρίου | 5 | 0,20 |
4.2 Προετοιμασία των δειγμάτων αξιολόγησης | |||
4.3 Εκπαίδευση του πάνελ οργανοληπτικού ελέγχου | |||
5. Μέθοδοι και κριτήρια αξιολόγησης επιτραπέζιας ελιάς | 5.1 Πεδίο εφαρμογής | 8 | 0,32 |
5.2 Βασικοί ορισμοί | |||
5.3 Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός οργανοληπτικής αξιολόγησης | |||
5.4 Ειδικό λεξιλόγιο αξιολόγησης της επιτραπέζιας ελιάς | |||
5.5 Μεθοδολογία γευστικής δοκιμής | |||
5.6 Συνθήκες και διαδικασία γευστικής δοκιμής | |||
5.7 Φύλλο οργανοληπτικής αξιολόγησης επιτραπέζιας ελιάς | |||
6. Μέθοδοι και κριτήρια αξιολόγησης ελαιόλαδου | 6.1 Κριτήρια ποιότητας και καθαρότητας ελαιόλαδου – Μέθοδοι ανάλυσης ελαιόλαδου | 10 | 0,40 |
6.2 Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ελαιόλαδου- Ειδικό λεξιλόγιο για το παρθένο ελαιόλαδο | |||
6.3 Η ομάδα δοκιμαστών ως εργαλείο μέτρησης | |||
6.4 Μέθοδος οργανοληπτικής αξιολόγησης παρθένου ελαιόλαδου- Ταξινόμηση των δειγμάτων ως προς την αισθητηριακή τους αξιολόγηση | |||
6.5 Φύλλο οργανοληπτικής αξιολόγησης παρθένου ελαιόλαδου | |||
7. Στατιστική ανάλυση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της οργανοληπτικής δοκιμής | 7.1 Στατιστική ανάλυση αποτελεσμάτων οργανοληπτικής δοκιμής | 4 | 0,16 |
7.2 Αξιολόγηση αποτελεσμάτων οργανοληπτικής δοκιμής | |||
8. Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο | 8.1 Ορισμός ισχυρισμού διατροφής. Ισχυρισμοί διατροφής για την ελιά και το ελαιόλαδο. | 6 | 0,24 |
8.2 Ορισμός ισχυρισμού υγείας. Ισχυρισμοί υγείας για την ελιά και το ελαιόλαδο. | |||
8.3 Αναζήτηση εγκεκριμένων και μη εγκεκριμένων ισχυρισμών για την ελιά και το ελαιόλαδο | |||
8.4 Ετικέτα και επισήμανση του τροφίμου: Ελιά και ελαιόλαδο. |
Μέθοδος υλοποίησης
Η διδασκαλία του προγράμματος γίνεται εξ ολοκλήρου online με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (e-learning).
Δεν απαιτείται φυσική παρουσία για την παρακολούθηση.
Τεχνικές εκπαίδευσης
Θα χρησιμοποιηθούν ασύγχρονες μέθοδοι – από απόστασης – εκπαίδευσης (ΑΑΕ) με χρήση της πλατφόρμας e-class ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ σε όλες τις διδακτικές ενότητες.
Εκπαιδευτικό Υλικό – Πρόσθετες Πηγές
Το εκπαιδευτικό υλικό θα αποτελείται από σχετικές σημειώσεις και παρουσιάσεις για την κάθε εκπαιδευτική ενότητα. Παράλληλα, θα δίνονται πρόσθετες πηγές πληροφόρησης για την ενδυνάμωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των συμμετεχόντων (βιβλιογραφία, περιοδικά, ιστοσελίδες, βιντεοπαρουσιάσεις κ.α.).
Το υλικό θα διατίθεται σταδιακά ανά διδακτική ενότητα.
Μεθοδολογία Αξιολόγησης
Αξιολόγηση εκπαιδευομένων
Εξέταση με ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων στο τέλος κάθε ενότητας
Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος (εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενοι, ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)
Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει μέσω ερωτηματολογίου που συμπληρώνουν εκπαιδευόμενοι. Τα πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση ή/και βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Ευστάθιος Πανάγου
Ο Ευστάθιος Ζ. Πανάγου είναι καθηγητής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γ.Π.Α. Πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή σε θέματα μεταποίησης της επιτραπέζιας ελιάς με τίτλο «Ζύμωση, συντήρηση και οικολογία της επιτραπέζιας ελιάς». Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείται συστηματικά με την έρευνα όλων των εμπορικών τύπων επιτραπέζιας ελιάς. Συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου στην ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη της μεθόδου για την οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς, καθώς επίσης και στην ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση του εμπορικού προτύπου για την επιτραπέζια ελιά. Συμμετείχε επίσης ως εκπρόσωπος του Γ.Π.Α. στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος 221/1979 σχετικά με την εμπορία της επιτραπέζιας ελιάς. Το 2020 διοργάνωσε το διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο για την επιτραπέζια ελιά υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου, το οποίο εντάχθηκε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Γ.Π.Α.
Μαρία Καψοκεφάλου
Η Μαρία Καψοκεφάλου είναι Καθηγήτρια στην Διατροφή του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Διευθύνει το Ινστιτούτο Γεωργίας και Τροφίμων του ΓΠΑ. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του EUFIC και του Executive Board του EuroFIR AISBL. Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2014-2018), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) (2016-2019), του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ (2015-2018), μέλος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (2015-2018 και 2018-2019).
Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, όπου και απέκτησε και το Διδακτορικό Δίπλωμα. Ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο ETH, Zurich. Από το 2001 είναι μέλος του ΔΕΠ του ΓΠΑ.
Το ερευνητικό της ενδιαφέρον κινεί η μελέτη των διατροφικών χαρακτηριστικών των τροφίμων με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, ειδικότερα η μελέτη της βιοδραστικότητας συστατικών και η ανάπτυξη ερευνητικών εργαλείων όπως οι πίνακες σύστασης τροφίμων. Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζεται σε σύγχρονα θέματα που αφορούν στην βιώσιμη διατροφή και στην αειφόρο ανάπτυξη του αγροδιατροφικού χώρου στην Ελλάδα.
Χρυσαυγή Γαρδέλη
H Χρυσαυγή Γαρδέλη είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο Χημεία Τροφίμων. Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού της έργου διδάσκει τα αντικείμενα της παραλαβής ελαιόλαδου και των μεταβολών που υφίσταται κατά την θερμική επεξεργασία. Από το 2019 είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ελληνικού Φόρουμ Λιπιδίων (Greek Lipid Forum). Συμμετείχε με προφορική ομιλία με τίτλο «Ποιότητα, Τυποποίηση και Συσκευασία του Ελαιόλαδου», στην Ημερίδα για την Ελιά και το Ελαιόλαδο που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, 2019). Το 2022 εκπαιδεύτηκε σε θέματα οργανοληπτικού ελέγχου ελαιόλαδου στο Πανεπιστήμιο της Jaen, Ισπανία (International Expert in Virgin Olive Oils Tasting, 19th Ed, Module II, 10-21/11/2022).
Αθανάσιος Μαλλούχος
O Αθανάσιος Μαλλούχος είναι πτυχιούχος Χημείας (Τμήμα Χημείας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1997), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Βιοτεχνολογία Τροφίμων (Τμήμα Χημείας, Παν. Πατρών, Τμήμα Χημείας, Παν. Ιωαννίνων, School of Applied and Chemical Sciences, Univ. of Ulster, UK, 1999) και διδακτορικού διπλώματος (Τμήμα Χημείας, Παν. Πατρών, 2003). Το 2004-2006 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΓΠΑ και έπειτα απασχολήθηκε ως χημικός στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ). Από το 2014 διδάσκει στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (ΓΠΑ) ως Λέκτορας επί θητεία (2014-2018) και ως Επίκουρος Καθηγητής (2018-σήμερα) με γνωστικό αντικείμενο Ανάλυση Τροφίμων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταβολωμική τροφίμων, στα πτητικά συστατικά και τη συσχέτισή τους με την ποιότητα των τροφίμων, στα φαινολικά συστατικά των τροφίμων καθώς και στον έλεγχο της ποιότητας λιπών και ελαίων.
Αικατερίνη Κανδυλιάρη
Η Δρ Αικατερίνη Κανδυλιάρη είναι μέλος ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απέκτησε το πτυχίο της στη Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2009) και το διδακτορικό της στη Χημεία Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2019). Η Αικατερίνη από το 2015 έχει εργαστεί σε πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2015-σήμερα), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2016-2018), το Πανεπιστήμιο Yale (2018-2019), το Ινστιτούτο Prolepsis (2019-2022) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2020-σήμερα). Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της έχει διερευνήσει το θρεπτικό περιεχόμενο τροφίμων και υποπροϊόντων τροφίμων, τη βιοδιαθεσιμότητα και τη βιοδραστικότητα των συστατικών τροφίμων in vitro και in vivo, τη θρεπτική αξία των φυτικών και ζωικών υποπροϊόντων και τους τρόπους χρήσης των υποπροϊόντων για την παραγωγή καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων. Είναι συν-συγγραφέας 10 ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά και 15 πρακτικών διεθνών συνεδρίων.
Άρτεμις Παπαντώνη
Η Άρτεμις Παπαντώνη είναι Ειδικό Τεχνικό και Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ) στο Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2019. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών (2002) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γ.Π.Α (2005). Έχει εργασθεί ως ΕΤΕΠ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από το 2007-2019. Έχει μια δημοσίευση σε περιοδικό με κριτές και είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών από το 2002.
Αντώνης Βλασσόπουλος
Ο Δρ. Αντώνης Βλασσόπουλος είναι ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Διατροφή του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει οκταετή εμπειρία στη μελέτη της σύστασης των τροφίμων και της υγείας. Έχει συντονίσει και αναλύσει δεδομένα από μελέτες παρέμβασης στα βιοενεργά συστατικά των τροφίμων και τα αποτελέσματα στην υγεία. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας της Nestle για 3 χρόνια στον τομέα των περιγραμμάτων τροφίμων (nutrient profiling), όπου κέρδισε εμπειρία στο στήσιμο και τη χρήση βάσεων δεδομένων σύστασης επώνυμων συσκευασμένων προϊόντων. Επί του παρόντος, συμμετέχει στη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων επώνυμων συσκευασμένων προϊόντων στην Ελλάδα και τη δημιουργία βάσης δεδομένων σύστασης τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης για συχνά καταναλισκόμενα τρόφιμα στην Ελλάδα. Έχει 28 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές (H-index 13) και είναι μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Διαιτολόγων και μέλος της Επιτροπής Ειδικών στην Παχυσαρκία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Ένωσης Διαιτολόγων (EFAD).