"Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Από την Παραγωγή στην Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων"
Λήξη εγγραφών: 31/10/2022
Έναρξη προγράμματος: Νοέμβριος 2022
Early entry: 25 Σεπτεμβρίου, 2022
ECTS: 2,3
Δίδακτρα: 220€
3 μήνες, 62 διδακτικές ώρες
Ελληνικά
Ασύγχρονη εξ' αποστάσεως, Εξ’ αποστάσεως (e-learning)
Πιστοποιητικό: Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Γλώσσα προγράμματος: Ελληνική
Διάρκεια: 62 διδακτικές ώρες, 3 μήνες (2,3 ECVET)
Μέθοδος Εκπαίδευσης: εξ αποστάσεως (100% ασύγχρονη εκπαίδευση)
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Τσιμπούκας (Καθηγητής στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών)
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
- Απόφοιτους τεχνικού λυκείου ή επαγγελματικών σχολών γεωπονικών κατευθύνσεων
- Νέους αγρότες, νέους επιχειρηματίες (γεωργικές επιχειρήσεις)
- Παραγωγούς που επιθυμούν να μεταβούν στην μεταποίηση
- Οικογενειακές επιχειρήσεις
- Σε οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί επιχειρηματικά με τον αγροτικό τομέα
Εκπαιδευτικοί – μαθησιακοί στόχοι προγράμματος:
Οι εκπαιδευόμενοι που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα, θα είναι σε θέση:
- Να αξιολογήσουν και να κατανοούν καλύτερα την υφιστάμενη κατάσταση της επιχείρησης τους, σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο.
- Στην περίπτωση που δεν έχουν επιχειρήσει ακόμα, θα μπορούν να ξεκινήσουν την δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, με πιο ολοκληρωμένο τρόπο, αφού θα έχουν μάθει να σχεδιάζουν προσεκτικά τα μελλοντικά τους βήματα, ιεραρχώντας τις επιχειρηματικές τους ενέργειες.
- Να κάνουν διορθωτικές ενέργειες στην επιχείρηση τους, όταν και όπου απαιτείται.
- Να οργανώσουν καλύτερα την γεωργική τους εκμετάλλευση, αναπτύσσοντας την επιχειρηματικά.
- Να αναλάβουν ευθύνη, σε θέματα επιχειρηματικότητας και προώθησης των προϊόντων.
- Να επιλέξουν ανάμεσα σε προμηθευτές, αξιολογώντας την φερεγγυότητα τους.
- Να συνάψουν πελατειακές σχέσεις.
- Να δρουν με επιχειρηματική σκέψη.
- Να διαμορφώσουν την νοοτροπία του περιβάλλοντος τους, αξιοποιώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες στον αγροτικό χώρο.
Βασικές Πληροφορίες
Επιστημονική ομάδα:
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Τσαμπούκας, Καθηγητής στο Εργαστήριο Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κα Οικονόμου Γαρυφαλλιά είναι καθηγήτρια στο εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Παπαδομιχελάκης Γεώργιος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Διατροφή Φυτοφάγων Μονογαστρικών στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Ρεζίτης Αντώνιος είναι καθηγητής στο Εργαστήριο Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Ταραντίλης Πέτρος είναι Καθηγητής στο εργαστήριο Χημείας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου.
Ο κ. Τούντας Κανέλλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης στο τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κα Σπηλιώτη Μαρία είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τον τομέα της επιχειρηματικότητας, της βιωσιμότητας και της τοπικής ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών.
Ο κ. Ψαρράκης Μάρκος είναι Γεωπόνος, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου απέκτησε και το μεταπτυχιακό δίπλωμα, και marketer ως απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με θέματα έρευνας αγοράς, προώθησης προϊόντων και ψηφιακού μάρκετινγκ. Διαθέτει πλούσια εμπειρία στην κατάστρωση marketing plans στον αγροτικό χώρο.
Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:
- να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση. Στην εξέταση δε θα υπάρχει αρνητική βαθμολογία.
- να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ.
Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Κόστος Συμμετοχής / Εκπτωτική Πολιτική
Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 220 ευρώ και πρέπει να καταβληθεί πριν την έναρξη του προγράμματος προκειμένου να κατοχυρωθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Όσοι δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα έως τις 25.09.2022 δικαιούνται έκπτωση 10% λόγω πρώιμης εγγραφής (early entry) και κατά την πληρωμή θα πρέπει να καταθέσουν 190 ευρώ και όχι 220 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες καταθέτουν το ανωτέρω ποσό στον παρακάτω λογαριασμό, στον οποίο δικαιούχος είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του ΓΠΑ, αναφέροντας απαραίτητα το όνομά τους και τον κωδικό ΕΛΚΕ του έργου (Κωδικός: 450.0015).
Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό με IBAN GR 2801100400000004001883448
Το αποδεικτικό κατάθεσης επισυνάπτεται στην αίτηση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ.
Εισαγωγή
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Από την Παραγωγή στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων, διάρκειας 62 διδακτικών ωρών (2,3 ECVET), το οποίο θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως (100% ασύγχρονη εκπαίδευση).
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Τσιμπούκας (Καθηγητής στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών)
Σκοπός
Το πρόγραμμα “Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Από την Παραγωγή στην Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων”, σκοπό έχει να παρουσιάσει με απλό και κατανοητό τρόπο, τα κύρια βήματα που πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης γεωργικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να γίνει οικονομικά βιώσιμη η επιχείρηση του, σε βάθος χρόνου. Το παρόν πρόγραμμα αποτελεί μια παρουσίαση κύριων μεθόδων, τεχνικών και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη διαχείριση μιας γεωργικής εκμετάλλευσης. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά θα γίνει παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης του Ελληνικού Γεωργικού και Κτηνοτροφικού Περιβάλλοντος και εν συνεχεία θα καταστρωθεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο επιβίωσης στις συνθήκες που θα έχουν οριστεί πρωτύτερα, απαντώντας στους προβληματισμούς και στα ζητήματα που απασχολούν ένα σύγχρονο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα. Στο τελευταίο στάδιο, της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα παρουσιαστούν μελέτες περιπτώσεων από την αγορά, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία και να είναι σε θέση να εφαρμόσουν πρακτικά την θεωρητική γνώση που θα έχουν διδαχθεί. Μετά το πέρας του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τις αγροτικές επιχειρήσεις τους, επιτυγχάνοντας υψηλότερη κερδοφορία.
Αναγκαιότητα Προγράμματος
Πολλές φορές, οι νέοι επιχειρηματίες που έχουν αποφασίσει να ιδρύσουν μια επιχείρηση στον αγροτικό χώρο, πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις, τεχνικής και οικονομικής φύσης, προκειμένου να επιβιώσουν στο απαιτητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωργικό περιβάλλον. Η ίδρυση της επιχείρησης, το νομικό πλαίσιο, το ανθρώπινο δυναμικό, οι διαδικασίες επεξεργασίας των πρώτων υλών, η κατανόηση βασικών οικονομικών καταστάσεων, η εύρεση οικονομικών πόρων, προμηθευτών και πελατών, καθώς και η στρατηγική και η προώθηση του τελικού προϊόντος είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί ο παραγωγός. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει τις προαναφερθείσες επιχειρηματικές ανάγκες.
Δομή Εκπαιδευτικού Προγράμματος
Τίτλος διδακτικής ενότητας | Τίτλος υποενότητας | Διάρκεια σε ώρες | ECVET/ ECTS |
1. Η υφιστάμενη κατάσταση του αγροδιατροφικού κλάδου υπό το πρίσμα της επιχειρηματικότητας | 1.1 Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ζωικής παραγωγής στην Ελλάδα | 1,5 | 0,06 |
1.2 Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της φυτικής παραγωγής στην Ελλάδα | 1,5 | 0,06 | |
1.3 Οι επιχειρηματικές τάσεις στον αγροτικό Ελληνικό χώρο | 2 | 0,08 | |
2. Η απόφαση της ίδρυσης μιας επιχείρησης στον αγροτικό χώρο – Το νομικό πλαίσιο και τα απαραίτητα βήματα για την σύσταση μιας επιχείρησης – Χρηματοδοτικά εργαλεία | 2.1 Γιατί να επιχειρήσω στον αγροτικό τομέα; Οι ιδιαιτερότητες των αγροτικών επιχειρήσεων | 2 | 0,08 |
2.2 Διαδικασίες ίδρυσης μιας μικρής και μεσαίας επιχείρησης στον αγροτικό τομέα | 1,5 | 0,06 | |
2.3 Διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας | 1,5 | 0,06 | |
3. Το ανθρώπινο δυναμικό που θα επανδρώσει την επιχείρηση | 3.1 Η σημασία της επιλογής του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού σε μια επιχείρηση | 1 | 0,04 |
3.2 Ανάπτυξη της διαδικασίας προσέλκυσης και επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού | 1 | 0,04 | |
3.3 Η αξιολόγηση της απόδοσης και η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού | 1 | 0,04 | |
4. Διαδικασίες επεξεργασίας προϊόντων ζωικής και φυτικής παραγωγής και το οικονομικό αντίκτυπο των σχετικών αποφάσεων | 4.1 Ασφάλεια και υγιεινή τροφίμων | 1 | 0,04 |
4.2 Διαδικασίες επεξεργασίας προϊόντων ζωικής προέλευσης και το σχετικό οικονομικό αντίκτυπο | 2 | 0,08 | |
4.3 Διαδικασίες επεξεργασίας προϊόντων φυτικής προέλευσης και το σχετικό οικονομικό αντίκτυπο | 2 | 0,08 |
Μέθοδος Υλοποίησης
Εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση
Μεθοδολογία Αξιολόγησης
Αξιολόγηση των εκπαιδευομένων:
Τεστ πολλαπλών απαντήσεων (στο τέλος
Η Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος:
Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει μέσω ερωτηματολογίου που συμπληρώνουν εκπαιδευόμενοι. Τα πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση ή/και βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Τεχνικές εκπαίδευσης – Εργαλεία – Εξοπλισμός
Οι εκπαιδευτικές τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν, βασίζονται στις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων και είναι οι ακόλουθες: η εισήγηση και η μελέτη περίπτωσης. Ο εκπαιδευόμενος για να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στο σεμινάριο, θα πρέπει να διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα mail.
Εκπαιδευτικό Υλικό – Πρόσθετες Πηγές
Για κάθε εκπαιδευτική ενότητα, θα υπάρχουν στη διάθεση του εκπαιδευόμενου, πλήρεις παρουσιάσεις και βιντεοπαρουσιάσεις, σημειώσεις και ερωτήσεις κατανόησης. Επίσης, στο τέλος κάθε ενότητας, θα υπάρχει λίστα με προτεινόμενη βιβλιογραφία και χρήσιμες ιστοσελίδες.
Κωνσταντίνος Τσιμπούκας
Ο Κωνσταντίνος Τσιμπούκας είναι Καθηγητής στο Εργαστήριο Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι κάτοχος D.E.A. και Διδακτορικού Διπλώματος στη Γεωργική Οικονομική από το Πανεπιστήμιο MontpellierIIΙ, Γαλλία, πτυχιούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών (νυν Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και κάτοχος M.Sc. από το Ινστιτούτο Αγρονομικών Μεσογειακών Σπουδών Montpellier (I.A.M.M.).
Κατά την περίοδο 2010-2011 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε), ενώ κατά την περίοδο 2014-2016 χρημάτισε Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επιχειρηματικότητα και Συμβουλευτική στην Αγροτική Ανάπτυξη», κατά τις περιόδους 2014-2016 και 2018 έως σήμερα. Για την περίοδο 2019-2022, έχει εκλεγεί στη θέση του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, κοστολόγηση γεωργικών προϊόντων, υπολογισμό οικονομικών αποτελεσμάτων γεωργικών παραγωγικών συστημάτων, λήψη αποφάσεων κατά την εφαρμογή παραγωγικών δραστηριοτήτων του αγροτικού τομέα.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάλυση οικονομικών αποτελεσμάτων της γεωργικής δραστηριότητας και την διερεύνηση της οικονομικής βιωσιμότητας στην γεωργική παραγωγή και ιδιαίτερα σε σύνθετα προβλήματα ζωικής παραγωγής. Έχει σημαντικό αριθμό διεθνών δημοσιεύσεων στην τεχνικοοικονομική ανάλυση των παραγωγικών συστημάτων του πρωτογενή τομέα και στην κατασκευή υποδειγμάτων για λήψη αποφάσεων σε γεωργικές επιχειρήσεις καθώς και για την αποτίμηση μέτρων Αγροτικής Πολιτικής. Τέλος έχει μεγάλο αριθμό συμμετοχών σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα (διεθνή και εθνικά) είτε ως επιστημονικός υπεύθυνος είτε ως ερευνητής, σε αντίστοιχα ερευνητικά αντικείμενα.
Γαρυφαλλιά Οικονόμου
Η κα. Οικονόμου είναι καθηγήτρια Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πεδία Ερευνητικής Δραστηριότητας: Φυτά μεγάλης καλλιέργειας (ΦΜΚ). Ανθεκτικότητα των ΦΜΚ στη ξηρασία με έμφαση στα σιτηρά. Προσαρμογή των ΦΜΚ στη κλιματική μεταβολή. Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά. Ολοκληρωμένη διαχείριση των ζιζανίων.
Επιστημονική δραστηριότητα: Μέλος 8 Διεθνών και Εθνικών Επιστημονικών Εταιρειών. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ζιζανιολογικής Εταιρείας (European Weed Research Society- EWRS). Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της ΕWRS, Χαρτογράφηση των Zιζανίων (Weed Mapping Working Group).
Διακρίσεις / Βραβεία: Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για τη Μονογραφία, “Evaluating yield responses to water stress and drought resistance mechanisms of 20 local bread and durum wheat landraces”, A. J. Karamanos, G. Economou, G. Livanos and A. Papastavrou. Agricultural University of Athens, Δεκέμβριος, Αθήνα 2008. Βραβείο Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής Αριστείας 2012 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την εργασία: «Αξιολόγηση γενοτύπων του σιταριού σε συνθήκες λειψυδρίας στο ΓΠΑ». Έπαινος Αγροτικής Αριστείας 2013 «Made in Greece» της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ (ΕΛ.Α.Μ.) στο πρόγραμμα «Εφαρμογή Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού στην Ελλάδα», που υλοποιείται από το 2011 από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 3ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας ΓΠΑ «InnovinAgri» 2017-2018 με το προϊόν O|H|LIVE ( Οργανικά αφεψήματα με αρωματικά φυτά σε κάψουλες συμβατές με μηχανή NESPRESSO). 2ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας ΓΠΑ «InnovinAgri» 2018-2019 με το προϊόν ΕΡΩ[Ν]ΤΑΣ (Μπύρα εμπλουτισμένη με δίκταμο και μελισσόχορτο).
Διεθνείς συνεργασίες: i) University of J.J. Strossmayer in Osijek, Σχολή Γεωπονίας, Κροατία (2012- ), ii) Nebraska Linkoln University USA, Τμήμα Φυτοπροστασίας (2012 – 2016), iii) Czech University of Life Science Prague, Σχολή Αγροβιολογίας, Τροφίμων και φυσικών Πόρων (2014 – ), iv) University of Düzce (2015 – ), Σχολή Φυτοπροστασίας, Turkey.
Ερευνητικά Προγράμματα: Συμμετοχή σε 24 ερευνητικά προγράμματα εθνικά, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και από τον ιδιωτικούς φορείς. Σε 12 συντονίστρια ή επιστημονική υπεύθυνη για το ΓΠΑ.
Συγγραφική δραστηριότητα: Συν συγγραφέας σε 5 μονογραφίες και 4 κεφάλαια σε βιβλία, σε 68 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με δείκτη βαρύτητας, σε περισσότερες από 50 εργασίες σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων με σύστημα κριτών, και σε περισσότερες από 100 δημοσιευμένες περιλήψεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια.
Γεώργιος Παπαδομιχελάκης
Ο κ. Παπαδομιχελάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Διατροφή Φυτοφάγων Μονογαστρικών στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι πτυχιούχος γεωπόνος και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το ΓΠΑ. Η ερευνητική δραστηριότητα και το ενδιαφέρον, περιστρέφονται γύρο από την:
- Διαιτητική εκτίμηση απλών ζωοτροφών και υποπροϊόντων στη διατροφή παραγωγικών ζώων,
- Αποτελεσματικότητα πρόσθετων υλών (οργανικά οξέα, ιχνοστοιχεία κ.ά.) στη διατροφή των ζώων,
- Βελτίωση της σύστασης των κτηνοτροφικών προϊόντων σε βιο-λειτουργικά συστατικά μέσω διατροφικών επεμβάσεων,
- Διερεύνηση-αξιολόγηση αδρανών δεικτών για τον υπολογισμό της πεπτικότητας των θρεπτικών συστατικών των ζωοτροφών,
- Ανάπτυξη μεθόδων πρόβλεψης της πεπτικότητας των θρεπτικών συστατικών σύνθετων ζωοτροφών με χρήση φασματοσκοπίας ανάκλασης εγγύς υπερύθρου (NIRS),
- Εργαστηριακή παρασκευή και πειραματική αξιολόγηση καινοτόμων πρόσθετων νανο-υλικών στη διατροφή των παραγωγικών ζώων
Αντώνιος Ν. Ρεζίτης
O Αντώνιος Ν. Ρεζίτης είναι καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Έλαβε το πτυχίο του Γεωπόνου με κατεύθυνση στον κλάδο της Αγροτικής Οικονομίας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια, απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (Masters), έναν στην Αγροτική Οικονομία (MSc) από το Πανεπιστήμιο Rutgers (The State University of New Jersey, USA) και τον άλλο στα Οικονομικά (ΜΑ) από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (North Carolina State University, NCSU, USA). Έλαβε το διδακτορικό του (Ph.D.) στις Οικονομικές Επιστήμες από το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Οικονομικής των Φυσικών Πόρων του Εθνικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ΗΠΑ (Department of Agricultural and Recourse Economics, NCSU, USA).
Κατά το παρελθόν έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πατρών καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (Φιλανδία). Στο ΓΠΑ διδάσκει τα μαθήματα «Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» και «Παράγωγα με Εφαρμογές στην Αλυσίδα Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων».
Έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και είναι Editor και Co-Editor σε διεθνούς φήμης επιστημονικά περιοδικά.
Οι παρακάτω σύνδεσμοι παρέχουν λίστες των επιστημονικών του δημοσιεύσεων:
Πέτρος Ταραντίλης
Ο κ. Ταραντίλης είναι Καθηγητής στο εργαστήριο Χημείας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου. Έχει αποτελέσει σε διάφορες επιστημονικές ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές, όπως στον ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στο ΕΛΟΤ. Τα πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος του κ. Ταραντίλη, συνοψίζονται στα εξής:
- Ανάλυση φυτικών προϊόντων, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, τροφίμων και μικροοργανισμών με χρωματογραφικές μεθόδους (TLC, CC, GC-MS, HPLC-UV/Vis-MS),
- ταυτοποίηση των συστατικών τους με φασματοσκοπικές μεθόδους (UV-Vis, FT-IR, FT-Raman, NMR)
- και μελέτη της βιολογικής δραστικότητας.
- Ανάπτυξη μεθόδων προσδιορισμός της ποιότητας, νοθείας και αυθεντικότητας (βοτανική και γεωγραφική προέλευση) προϊόντων.
Κανέλλος Τούντας
Ο Δρ. Τούντας Κανέλλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης στο τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι πτυχιούχος του τμήματος ΟΔΕ του Πανεπιστημίου Πειραιά και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Απέκτησε Διδακτορικό στη Λογιστική και τη Χρηματοοικονομική Διοίκηση από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και λίγα Ιταλικά.
Εργάστηκε ως Ελεγκτής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ διδάσκει Λογιστική στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Από το 2001 έως το 2010 διατέλεσε Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από το 2011 μέχρι και το 2014 Αντιδήμαρχος Οικονομικών στο Δήμο Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη.
Από το Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015 διατέλεσε Υποδιοικητής στον ΟΓΑ.
Κατέχει δίπλωμα Λογιστή Α’ Τάξης.
Πεδία επιστημονικού του ενδιαφέροντος είναι η Λογιστική η Ελεγκτική η Χρηματοοικονομική Ανάλυση και Διοίκηση.
Μαρία Σπηλιώτη
Η κα Μαρία Σπηλιώτη είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γεωπόνος και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Επιχειρηματικότητα και Συμβουλευτική στην Αγροτική Ανάπτυξη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον, η κ. Σπηλιώτη έχει εξειδικευμένη επιμόρφωση στο Business Administration στην κατεύθυνση Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επίσης, η Μαρία Σπηλιώτη διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τον τομέα της επιχειρηματικότητας, της βιωσιμότητας και της τοπικής ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών. H ίδια έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια του Αγροδιατροφικού Τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με διαφορετική θεματολογία.
Μάρκος Ψαρράκης
Ο κ. Ψαρράκης είναι Γεωπόνος, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου απέκτησε και το μεταπτυχιακό δίπλωμα, και marketer ως απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με θέματα έρευνας αγοράς, προώθησης προϊόντων και ψηφιακού μάρκετινγκ.
Διαθέτει πλούσια εμπειρία στην κατάστρωση marketing plans στον αγροτικό χώρο.