Skip to content

"Γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου (θεωρία και οργανοληπτική δοκιμή)"

Λήξη εγγραφών: 28/09/2023

Έναρξη προγράμματος: Οκτώβριος 2023

ECTS: 3,2

Δίδακτρα: 500€

3,5 μήνες

Ελληνικά

Ασύγχρονη εξ' αποστάσεως, Δια ζώσης, Σύγχρονη εξ' αποστάσεως

Πιστοποιητικό: Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Γλώσσα προγράμματος: Ελληνική

Διάρκεια: 80  διδακτικές ώρες, 3,5  μήνες (3,2 ECTS)

Μέθοδος Εκπαίδευσης: Μικτή

Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Ευστάθιος Πανάγου (Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου  Αθηνών)

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να ενισχύσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους γύρω από τη γευσιγνωσία ελιάς και ελαιόλαδου.

 

Ενδεικτικά, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν:

  • Επαγγελματίες του αγροτουριστικού τομέα όπως αγρότες, παραγωγοί και μεταποιητές ελιάς και ελαιόλαδου, επαγγελματίες εστίασης, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα
  • Άνεργοι που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την παραγωγή και μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου
  • Φοιτητές και απόφοιτοι ειδικοτήτων σχετικών με Γεωπονία, Επιστήμη Τροφίμων, Διατροφή, Μαγειρική κ.α

Εκπαιδευτικοί – μαθησιακοί στόχοι προγράμματος:

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο/η επιμορφούμενος/η θα είναι σε θέση να:

  • Εφαρμόζει τις τεχνικές γευσιγνωσίας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου με βάσει τα πρότυπα του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου – IOC (International Olive Council)
  • Αξιολογεί την επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους
  • Χρησιμοποιεί τις τεχνικές γευσιγνωσίας για την προώθηση των ελληνικών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου
  • Αναδεικνύει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου
  • Αναγνωρίζει τα κριτήρια ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου

Βασικές Πληροφορίες

Επιστημονική ομάδα:

Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι

ο κ. Ευστάθιος Πανάγου, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου  Αθηνών.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος είναι η κα Μαρία Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου  Αθηνών

Στο πρόγραμμα διδάσκουν:

  • Ευστάθιος Πανάγου, Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων
  • Μαρία Καψοκεφάλου Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου
  • Χρυσαυγή Γαρδέλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων
  • Αθανάσιος Μαλλούχος, Επίκουρος Καθηγητής Ανάλυσης Τροφίμων
  • Αικατερίνη Κανδυλιάρη, ΕΔΙΠ Χημείας Τροφίμων
  • Άρτεμις Παπαντώνη, ΕΤΕΠ Χημείας Τροφίμων
  • Αντώνης Βλασσόπουλος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Διατροφή και Δημόσια Υγεία
  • Αλεξάνδρα Κατίδη, Υπ. Διδάκτορας, Διατροφή του Ανθρώπου

Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:

  • Να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος.
  • Να έχουν παρευρεθεί με φυσική παρουσία στην πρακτική εκπαίδευση στη γευσιγνωσία ελιάς και ελαιόλαδου.
  • Να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις εξετάσεις των διδακτικών ενοτήτων. Για την επιτυχή ολοκλήρωση της κάθε εξέτασης, οι συμμετέχοντες απαιτείται να έχουν συγκεντρώσει βαθμολογία, άνω του 50%.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όσοι συμμετέχοντες δεν ολοκληρώσουν επιτυχώς (π.χ. λόγω μη συμμετοχής στην τελική εξέταση κτλ.) θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Κόστος Συμμετοχής / Εκπτωτική Πολιτική

Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 500 ευρώ και πρέπει να καταβληθεί πριν την έναρξη του προγράμματος προκειμένου να κατοχυρωθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα..

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα έως τις 05.09.2023 δικαιούνται έκπτωση 10% λόγω πρώιμης εγγραφής (early entry) και κατά την πληρωμή θα πρέπει να καταθέσουν 450€ ευρώ και όχι 500€.

Εκπτωτική Πολιτική:

  • Για όσους παρακολούθησαν το πρόγραμμα του Α’ Κύκλου «Εισαγωγή στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου»: Έκπτωση 50% – Δίδακτρα 250€ (Η εν λόγω έκπτωση δεν ισχύει συνδυαστικά με την πρώιμη εγγραφή.)

Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες καταθέτουν το ανωτέρω ποσό στον παρακάτω λογαριασμό, στον οποίο δικαιούχος είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του ΓΠΑ, αναφέροντας απαραίτητα το όνομά τους και τον κωδικό ΕΛΚΕ του έργου (Κωδικός: 450.0029).

Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό με IBAN GR 2801100400000004001883448

Το αποδεικτικό κατάθεσης επισυνάπτεται στην αίτηση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΓΠΑ.

Πολιτική επιστροφής χρημάτων

  • Σε περίπτωση που το πρόγραμμα δεν πραγματοποιηθεί εν μέρει ή συνολικά, θα επιστρέφονται στο ακέραιο οι όποιες πληρωμές έχουν γίνει.
  • Σε περίπτωση που ο εκπαιδευόμενος αποχωρήσει πριν την έναρξη των μαθημάτων και δεν έχει προχωρήσει σε πρόσβαση στο υλικό του προγράμματος μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ, δικαιούται να λάβει επιστροφή όλων των διδάκτρων που έχει καταβάλει.
  • Σε περίπτωση που ο εκπαιδευόμενος αποχωρήσει μετά την έναρξη των μαθημάτων και έχει προχωρήσει σε πρόσβαση στο υλικό του προγράμματος μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ, η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.

Εισαγωγή

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου (θεωρία και οργανοληπτική δοκιμή)», διάρκειας 80 διδακτικών ωρών (3,2 ECTS), το οποίο θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως (ασύγχρονη εκπαίδευση) μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης E-class ΚΕΔΙΒΙΜ και δια ζώσης στους χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η δια ζώσης εκπαίδευση διάρκειας 25 ωρών αφορά σε πρακτική άσκηση στην οργανοληπτική δοκιμή δειγμάτων.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Ευστάθιος Πανάγου, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου  Αθηνών.

Σκοπός

Το πρόγραμμα στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου. Μέσω του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στα κριτήρια ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου, στην αξιολόγηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών αυτών και στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου.

Αναγκαιότητα Προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου (θεωρία και οργανοληπτική δοκιμή)» παρέχει υψηλής ποιότητας θεωρητική αλλά και πρακτική εκπαίδευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση της ελιάς και του ελαιόλαδου, προσφέροντας  εξειδικευμένες και επικαιροποιημένες γνώσεις και δεξιότητες που αναγνωρίζονται ως απαραίτητες στον ανταγωνιστικό δυναμικό χώρο της παραγωγής και μεταποίησης ελιάς και ελαιόλαδου. Κατά το θεωρητικό μέρος του προγράμματος, το οποίο πραγματοποιείται μέσω εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο κάθε συμμετέχων μπορεί να επιλέγει τις ώρες και τον ρυθμό με τον οποίο θα το παρακολουθεί. Ταυτόχρονα, κατά την πρακτική εξάσκηση οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν στο θεωρητικό μέρος του προγράμματος, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να περιγράφουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά δειγμάτων επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου, βάσει του κανονισμού του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου (International Olive Council, IOC). Το πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο από εργαζόμενους στο χώρο της παραγωγής, μεταποίησης και προώθησης της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου ή στο χώρο της εστίασης, ή από όσους επιθυμούν να εργαστούν στον χώρο αυτό, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου και να γνωρίζουν τις πρακτικές γευσιγνωσίας αυτών για την καλύτερη παραγωγή και προώθησή τους.

Δομή Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Τίτλος Διδακτικές ενότητεςΤίτλος υποενότηταςΔιάρκεια σε ώρες  ECVET/ ECTS
1. Τεχνολογία μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς1.1 Ορισμός και εμπορικοί τύποι60,24
1.2 Πράσινες ελιές Ισπανικού τύπου
1.3 Φυσικές μαύρες ελιές σε άλμη
1.4 Ελιές μαυρισμένες με οξείδωση
1.5 Αλλοιώσεις του καρπού που σχετίζονται με την οργανοληπτική ποιότητα
2. Παραγωγή, σύσταση και υποβάθμιση ελαιόλαδου2.1 Παραγωγή ελαιόλαδου110,44
2.2 Κατηγορίες ποιότητας ελαιόλαδου
2.3 Χημική σύσταση ελαιόλαδου
2.4 Υποβάθμιση ελαιόλαδου
3. Βασικές αρχές οργανοληπτικής αξιολόγησης3.1 Μέθοδοι αξιολόγησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων50,20
3.2 Αισθητήρια όργανα της οργανοληπτικής ανάλυσης
4. Οργάνωση του οργανοληπτικού εργαστηρίου4.1 Βασικές αρχές και τρόπος οργάνωσης του οργανοληπτικού εργαστηρίου50,20
4.2 Προετοιμασία των δειγμάτων αξιολόγησης
4.3 Εκπαίδευση του πάνελ οργανοληπτικού ελέγχου
5. Μέθοδοι και κριτήρια αξιολόγησης επιτραπέζιας ελιάς5.1 Πεδίο εφαρμογής80,32
5.2 Βασικοί ορισμοί
5.3 Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός  οργανοληπτικής αξιολόγησης
5.4 Ειδικό λεξιλόγιο αξιολόγησης της επιτραπέζιας ελιάς
5.5 Μεθοδολογία γευστικής δοκιμής
5.6 Συνθήκες και διαδικασία γευστικής δοκιμής
5.7 Φύλλο οργανοληπτικής αξιολόγησης επιτραπέζιας ελιάς
6. Μέθοδοι και κριτήρια αξιολόγησης ελαιόλαδου6.1 Κριτήρια ποιότητας και καθαρότητας ελαιόλαδου –  Μέθοδοι ανάλυσης ελαιόλαδου100,40
6.2 Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ελαιόλαδου- Ειδικό λεξιλόγιο για το παρθένο ελαιόλαδο
6.3 Η ομάδα δοκιμαστών ως εργαλείο μέτρησης
6.4 Μέθοδος οργανοληπτικής αξιολόγησης παρθένου ελαιόλαδου-  Ταξινόμηση των δειγμάτων ως προς την αισθητηριακή τους αξιολόγηση –  Φύλλο οργανοληπτικής αξιολόγησης παρθένου ελαιόλαδου
7. Στατιστική ανάλυση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της οργανοληπτικής δοκιμής7.1 Στατιστική ανάλυση αποτελεσμάτων οργανοληπτικής δοκιμής40,16
7.2 Αξιολόγηση αποτελεσμάτων οργανοληπτικής δοκιμής
8. Πρακτική εξάσκηση στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς8.1 Προετοιμασία δειγμάτων100,40
8.2 Αξιολόγηση θετικών και αρνητικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών
8.3 Κατάταξη επιτραπέζιας ελιάς σε κατηγορίες ποιότητας
9.Πρακτική εξάσκηση στη γευσιγνωσία  ελαιόλαδου9.1 Προετοιμασία δειγμάτων150,60
9.2 Προσδιορισμός του κατωφλίου ανίχνευσης (π.χ. ταγγό, ατροχάδο)
9.3 Αναγνώριση των θετικών και αρνητικών  χαρακτηριστικών με χρήση χαρακτηρισμένων υλικών. – Ταξινόμηση δειγμάτων ελαιόλαδου.
10. Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο10.1 Ορισμός ισχυρισμού διατροφής. Ισχυρισμοί διατροφής για την ελιά και το ελαιόλαδο.60,24
10.2 Ορισμός ισχυρισμού υγείας.  Ισχυρισμοί υγείας για την ελιά και το ελαιόλαδο.
10.3 Αναζήτηση εγκεκριμένων και μη εγκεκριμένων ισχυρισμών για την ελιά και το ελαιόλαδο
10.4 Ετικέτα και επισήμανση του τροφίμου: Ελιά και ελαιόλαδο.

 

Μέθοδος Υλοποίησης

Η διδασκαλία του θεωρητικού μέρους του προγράμματος (Ενότητες 1-7, 10) γίνεται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας E-class ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (E-learning).

Η πρακτική εκπαίδευση στην οργανοληπτική δοκιμή θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μη εργάσιμες ημέρες (δύο Σαββατοκύριακα).

Μεθοδολογία Αξιολόγησης

Αξιολόγηση των εκπαιδευομένων:

  • Εξέταση με ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων στο τέλος κάθε ενότητας.
  • Αξιολόγηση δειγμάτων επιτραπέζιας ελιάς και κατάταξη σε κατηγορίες ποιότητας
  • Αξιολόγηση δειγμάτων ελαιόλαδου και κατάταξη σε κατηγορίες ποιότητας

Η Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος (εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενοι, ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)

Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει μέσω ερωτηματολογίου που συμπληρώνουν εκπαιδευόμενοι. Τα πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση ή/και βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Τεχνικές εκπαίδευσης – Εργαλεία – Εξοπλισμός

Θα χρησιμοποιηθούν ασύγχρονες, εξ αποστάσεως μέθοδοι εκπαίδευσης με χρήση της πλατφόρμας ΚΕΔΙΒΙΜ/ΓΠΑ Ε-class για τη διδασκαλία των ενοτήτων 1, 2, 3, 4, 5 6, 7, και 10.

Οι ενότητες 8 & 9 που αφορούν την πρακτική εκπαίδευση στη γευσιγνωσία ελιάς και ελαιολάδου θα γίνουν δια ζώσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Με τα διά ζώσης μαθήματα ο εκπαιδευόμενος έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσει καλύτερα με τους εισηγητές και τους συνεκπαιδευόμενούς του και να επιλύσει τυχόν απορίες που έχουν προκύψει συνολικά έως τις συναντήσεις αυτές και οι οποίες δε θα ήταν το ίδιο εύκολο να απαντηθούν κατά τις “online” παραδόσεις. Η εκπαίδευση θα γίνει σε χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Εκπαιδευτικό Υλικό – Πρόσθετες Πηγές

  • Το εκπαιδευτικό υλικό θα αποτελείται από σχετικές σημειώσεις και παρουσιάσεις για την κάθε εκπαιδευτική ενότητα. Παράλληλα, θα δίνονται πρόσθετες πηγές πληροφόρησης για την ενδυνάμωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των συμμετεχόντων (βιβλιογραφία, περιοδικά, ιστοσελίδες, βιντεοπαρουσιάσεις κ.α.). Το υλικό θα διατίθεται σταδιακά ανά διδακτική ενότητα και ο/η κάθε συμμετέχοντας/ουσα θα μπορεί να τις παρακολουθεί στο χρόνο και τη συχνότητα που επιθυμεί.Η οργανοληπτική δοκιμή των δειγμάτων θα γίνει με xρήση υλικών αναφοράς ή χαρακτηρισμένων υλικών, δια ζώσης.

Ευστάθιος Πανάγου

Ο Ευστάθιος Ζ. Πανάγου είναι καθηγητής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γ.Π.Α. Πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή σε θέματα μεταποίησης της επιτραπέζιας ελιάς με τίτλο «Ζύμωση, συντήρηση και οικολογία της επιτραπέζιας ελιάς». Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείται συστηματικά με την έρευνα όλων των εμπορικών τύπων επιτραπέζιας ελιάς. Συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου στην ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη της μεθόδου για την οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς, καθώς επίσης και στην ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση του εμπορικού προτύπου για την επιτραπέζια ελιά. Συμμετείχε επίσης ως εκπρόσωπος του Γ.Π.Α. στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος 221/1979 σχετικά με την εμπορία της επιτραπέζιας ελιάς. Το 2020 διοργάνωσε το διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο για την επιτραπέζια ελιά υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου, το οποίο εντάχθηκε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Γ.Π.Α.

Μαρία Καψοκεφάλου

Η Μαρία Καψοκεφάλου είναι Καθηγήτρια στην Διατροφή του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Διευθύνει το Ινστιτούτο Γεωργίας και Τροφίμων του ΓΠΑ.  Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του EUFIC και του Executive Board του EuroFIR AISBL.   Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2014-2018), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας  (ΕΣΕΚ) (2016-2019), του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ (2015-2018), μέλος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (2015-2018 και 2018-2019).

Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, όπου και απέκτησε και το Διδακτορικό Δίπλωμα.  Ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο ETH, Zurich. Από το 2001 είναι μέλος του ΔΕΠ του ΓΠΑ.

Το ερευνητικό της ενδιαφέρον κινεί η μελέτη των διατροφικών χαρακτηριστικών των τροφίμων με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, ειδικότερα η μελέτη της βιοδραστικότητας συστατικών και η ανάπτυξη ερευνητικών εργαλείων όπως οι πίνακες σύστασης τροφίμων. Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζεται σε σύγχρονα θέματα που αφορούν στην βιώσιμη διατροφή και στην αειφόρο ανάπτυξη του αγροδιατροφικού χώρου στην Ελλάδα.

Χρυσαυγή Γαρδέλη

H Χρυσαυγή Γαρδέλη είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο Χημεία Τροφίμων. Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού της έργου διδάσκει τα αντικείμενα της παραλαβής ελαιόλαδου και των μεταβολών που υφίσταται κατά την θερμική επεξεργασία. Από το 2019 είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής  του Ελληνικού Φόρουμ Λιπιδίων (Greek Lipid Forum). Συμμετείχε με προφορική ομιλία με τίτλο «Ποιότητα, Τυποποίηση και Συσκευασία του Ελαιόλαδου», στην Ημερίδα για την Ελιά και το Ελαιόλαδο που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, 2019). Το 2022 εκπαιδεύτηκε σε θέματα οργανοληπτικού ελέγχου ελαιόλαδου στο Πανεπιστήμιο της Jaen, Ισπανία (International Expert in Virgin Olive Oils Tasting, 19th Ed, Module II, 10-21/11/2022).

Αθανάσιος Μαλλούχος

O Αθανάσιος Μαλλούχος είναι πτυχιούχος Χημείας (Τμήμα Χημείας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1997), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Βιοτεχνολογία Τροφίμων (Τμήμα Χημείας, Παν. Πατρών, Τμήμα Χημείας, Παν. Ιωαννίνων, School of Applied and Chemical Sciences, Univ. of Ulster, UK, 1999) και διδακτορικού διπλώματος (Τμήμα Χημείας, Παν. Πατρών, 2003). Το 2004-2006 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΓΠΑ και έπειτα απασχολήθηκε ως χημικός στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ). Από το 2014 διδάσκει στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (ΓΠΑ) ως Λέκτορας επί θητεία (2014-2018) και ως Επίκουρος Καθηγητής (2018-σήμερα) με γνωστικό αντικείμενο Ανάλυση Τροφίμων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταβολωμική τροφίμων, στα πτητικά συστατικά και τη συσχέτισή τους με την ποιότητα των τροφίμων, στα φαινολικά συστατικά των τροφίμων καθώς και στον έλεγχο της  ποιότητας λιπών και ελαίων.

Αικατερίνη Κανδυλιάρη

Η Δρ Αικατερίνη Κανδυλιάρη είναι μέλος ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απέκτησε το πτυχίο της στη Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2009) και το διδακτορικό της στη Χημεία Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2019). Η Αικατερίνη από το 2015 έχει εργαστεί σε πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2015-σήμερα), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2016-2018), το Πανεπιστήμιο Yale (2018-2019), το Ινστιτούτο Prolepsis (2019-2022) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2020-σήμερα). Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της έχει διερευνήσει το θρεπτικό περιεχόμενο τροφίμων και υποπροϊόντων τροφίμων, τη βιοδιαθεσιμότητα και τη βιοδραστικότητα των συστατικών τροφίμων in vitro και in vivo, τη θρεπτική αξία των φυτικών και ζωικών υποπροϊόντων και τους τρόπους χρήσης των υποπροϊόντων για την παραγωγή καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων. Είναι συν-συγγραφέας 10 ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά και 15 πρακτικών διεθνών συνεδρίων.

Άρτεμις Παπαντώνη

Η Άρτεμις Παπαντώνη είναι Ειδικό Τεχνικό και Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ) στο Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2019. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών (2002) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γ.Π.Α (2005). Έχει εργασθεί ως ΕΤΕΠ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από το 2007-2019. Έχει μια δημοσίευση σε περιοδικό με κριτές και είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών από το 2002.

Αντώνης Βλασσόπουλος

Ο Δρ. Αντώνης Βλασσόπουλος  είναι ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Διατροφή του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει οκταετή εμπειρία στη μελέτη της σύστασης των τροφίμων και της υγείας. Έχει συντονίσει και αναλύσει δεδομένα από μελέτες παρέμβασης στα βιοενεργά συστατικά των τροφίμων και τα αποτελέσματα στην υγεία. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας της Nestle για 3 χρόνια στον τομέα των περιγραμμάτων τροφίμων (nutrient profiling), όπου κέρδισε εμπειρία στο στήσιμο και τη χρήση βάσεων δεδομένων σύστασης επώνυμων συσκευασμένων προϊόντων. Επί του παρόντος, συμμετέχει στη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων επώνυμων συσκευασμένων προϊόντων στην Ελλάδα και τη δημιουργία βάσης δεδομένων σύστασης τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης για συχνά καταναλισκόμενα τρόφιμα στην Ελλάδα. Έχει 28 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές (H-index 13) και είναι μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Διαιτολόγων και μέλος της Επιτροπής Ειδικών στην Παχυσαρκία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Ένωσης Διαιτολόγων (EFAD).

Αλεξάνδρα Κατίδη

Η Αλεξάνδρα Κατίδη είναι υποψήφια διδάκτορας στη Διατροφή του Ανθρώπου, πτυχιούχος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2019, κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με ειδίκευση Τρόφιμα, Διατροφή και Υγεία, ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη της μεθοδολογίας και της δομής μίας ελληνικής βάσης δεδομένων για τη σύσταση και τους ποιοτικούς χαρακτήρες των επώνυμων συσκευασμένων προϊόντων της της ελληνικής αγοράς, η ανάπτυξη και η αξιοποίηση της οποίας βάσης δεδομένων αποτελεί και το θέμα της διδακτορικής της διατριβής. Από το 2019, έχει εργαστεί σε εθνικά και διεθνή έργα που έχουν υλοποιηθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2019-σήμερα) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2021) και έχει 5 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές.

Οδηγός Σπουδών: